Pečená dýně s křenovou omáčkou a špenátem (paleo, vegetariánské)

Nejlepší jídla vznikají neplánovaně z toho, co dům dá. Přesně takto vznikl tento pokrm – sáhla jsem do lednice pro mé oblíbené OPRAVDOVÉ suroviny, které v ní mám snad pořád (petrželku, cuketu, špenát i kozí sýr). Dýni v kuchyni uchovávám na podzim také (vydrží a vždy se z ní dá něco vymyslet 🙂 ). V tomto období je česnek (přírodní antibiotikum) vždy na svém místě ve spíži. A byť by si někdo mohl myslet, že je to, jako když pejsek vaří s kočičkou, smíchání toho všeho chuťově naprosto sedí!

1 porce obsahuje 458 kCal, 20 g tuků, 21 g bílkovin a 41 g sacharidů

Ingredience na 2 porce

  • 1 menší máslová dýně (500 g)
  • 1 hrst nasekané hladkolisté petrželky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce extra panského olivového oleje
  • 1 menší cuketa (300 g)
  • 4 vrchovaté lžíce (40 g) strouhaného křenu
  • 120 g čerstvého měkkého kozího sýru (nebo lučiny pro ty, kdo nemají rádi kozí sýr)
  • 1 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
  • 100 g lístků baby špenátu
  • růžová himalájská sůl a mletá pepř na dochucení

Příprava

Troubu zapnu na 180°C. Máslovou dýni rozpůlím, lžící zbavím semínek a nakrájím na malé kostičky. Stroužky česneku oloupu a nakrájím na tenké plátky. Na pekáčku smíchám dýni, česnek, nasekanou petrželku a olivový olej a dám péct do trouby na 55 minut.  Dýně by měla být po upečení krásně měkká.

Mezi tím si připravím krémovou křenovou omáčku tak, že cuketu oloupu, nakrájím na kostky a tyčovým mixérem ji rozmixuji na kaši. Přidám strouhaný křen, petrželku a znovu promixuji dohladka. Na pánvičce pak omáčku zahřeji, vmíchám špenát a kozí sýr a velmi krátce povařím (asi 2 minuty) tak, aby se sýr roztekl. Dochutím solí a pepřem.

Upečenou dýni pak ještě za tepla promíchám s krémovou, křenovou omáčkou.

Vaše Maruška