Zapečené portobello žampiony s cibulkou, špenátem a tofu (vegan)

Toto je jeden ukázkový recept z naší poslední výživové výzvy8 denního detoxu se zeleninovými jídly

Za mne je to jedno z nejchutnějších pokrmů, co doma dělám (běžně zapékám se strouhaným feta sýrem).

Veganská varianta mne velmi příjemně překvapila, ba dokonce nadchla. Navíc chutnala mým největším „kritikům“ 😉 mamince i sestře, což je pro mne vždy taková pomyslná úleva 🙂

1 porce obsahuje 1759 kJ; 420 kCal; 17g bílkovin, 21g sacharidů, 25g tuků

Ingredience na 2 porce

  • 350g (4 veliké) portobello žampiony
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 350g červené cibule (4 ks)
  • 100g lístku baby špenátu
  • větší špetka kmínu
  • 3/4 lžičky růžové himalájské soli
  • mletý pepř na dochucení
  • 100g (1/2 balení) uzeného Tofu (nahrubo nastrouhaný) (hledejte BIO nebo s nápisem NoGMO – z geneticky nemodifikované soji)
  • 2 plné hrsti libovolného mixu salátových lístků (špenát polníček, rukola, lístky řepy apod.)
  • 2 lžíce hustého balzamikového octa
  • 4 lžíce veganského parmezánu (recept na veganský parmazán mám ZDE)

Příprava

Troubu zapnu na 175°C.

Očištěné žampiony zbavím nožičky (pokud nějakou mají, jelikož portobello se prodávají jen se zbytky nožičky) a tu nakrájím na malinké kostičky. Na olivovém oleji následně restuji najemno nasekanou cibuli několik minut společně s nasekanými nožičkami doměkka. Lehce podliji vodou a přihodím baby špenát a dusím asi tak minutu až 2, aby se špenát spařil. Dochutím kmínem, solí a pepřem a promíchám. Portobello kloboučky položím na plech a pečící papír hlavou dolů, dám do nich cibulovou směs a vše zasypu nahrubo nastrouhaným tofu.

Peču v troubě do změknutí 45-50 minut. Houba pustí šťávu, tu si sliji a ponechám jako zálivku na salát.

Každý zapečený žampión posypu na talíři 1 lžící veganského parmezánu a pokapu hustým balzamikovým octem. Podávám se salátem smíchaným se šťávou z hub.

Vaše Maruška