Miso polévka s rýží natural

 

Když už vařím polévku, tak velmi jednoduše – pokrájet či nastrouhat zeleninu, uvařit ji ve vodě, vše dochutit a je hotovo. Polévka sice není častým jídlem na mém stole, ale měla by být, jelikož skvěle zahřeje, lze do ní naházet snad jakákoliv zelenina, je lehce stravitelná a dodá tekutiny. Ve prospěch této polévky ještě hraje fakt, že miso pasta ji báječně dochutí a poslouží nám jako probiotikum – a tak se pomějí i bakterie v našem trávicím traktu.

Nechte si chutnat 🙂

Ingredience na cca 6 porcí

  • 2 středně veliké mrkve
  • 1 středně veliká petržel
  • 1 veliká bílá cibule
  • 2 lžíce ghí (přepuštěné máslo), másla nebo olivového oleje
  • 100g rýže natural
  • 2 lžíce nasekané petrželové natě
  • 1-2 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 lžička uzené papriky
  • 3 lžíce miso pasty (ochucovadlo z fermentované sóji)
  • růžová himalájská sůl (podle potřeby)
  • mletý pepř (podle potřeby)
  • 2 litry vody (či více)

Příprava

Mrkve a petržel oloupu a nastrouhám nahrubo. Oloupanou cibuli nasekám najemno. Veškerou zeleninu pak krátce spěním na ghí, zaliji vodou a nechám pod pokličkou vařit asi 45 minut. Pak přidám rýži a vařím do změknutí rýže (cca dalších 20 minut). Vypnu sporák, nechám polévku krátce odstát, aby nebyla horká, a vše dochutím kořením. Důkladně míchám, aby se miso pasta rozpustila v teplé polévce.

Vaše Maruška