Brokolice s květákem a zelenými listy

Tato příloha (nebo samostatný salát) je z těch nutričně nejbohatších druhů zeleniny a koření, které mají detoxikační a protizánětlivé účinky. Dohromady vše chutná skvěle. Věřím, že si zeleninu v této formě může zamilovat každý 🙂

Ingredience na 3-5 porcí

  • 500g květáku
  • 500g brokolice
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 200 ml BIO kokosového mléka (kdo nemá rád, může použít jiné rostlinné mléko)
  • 1 lžička kari
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru (nebo jiné oblíbené bylinky)
  • 1/2 lžičky růžové himalájské soli
  • 2 špetky kajenského pepře (volitelné pro ostřejší chuť)
  • mix zelených listů: 1 velká plná otevřená hrst polníčku + 1 velká plná otevřená hrst baby špenátu + 1 velká plná otevřená hrst baby kadeřávku

Příprava

Květák i brokolici rozdělím na růžičky a tvrdý stonek pokrájím na kolečka. Omytý řapíkatý celer nakrájím na 1 centimetrové kousky. Vše vařím v páře tak dlouho, aby zelenina změkla, ale nerozpadala se. Brokolici napařuji trochu kratší dobu než květák a celer.

Během napařování zeleniny si připravím zálivku. Husté kokosové mléko rozpustím a smíchám s kari, prolisovaným česnekem, nasekaným koriandrem, solí a kajenským pepřem.

Zelené listy smíchám s napařenou zeleninou a zálivkou.

Vaše Maruška