Zeleninové karbanátky s grilovanou zeleninou (paleo, bez lepku i laktózy, vegetariánské)

Dnešní vaření jsem si neuvěřitelně užila. Bavilo mne si hrát s těmi všemi příchutěmi a barvami. Strouhání celeru a batátu jsem pojala jako malé intenzivní cvičení a za pár minut bylo ručně nastrouháno 😉

Veškeré použité ingredience jsou čerstvé. Z části jsem využila syrovou stravu a z části tepelně upravenou (bez zbytečného smažení).

Pokrm se hodí do jakéhokoliv nízkosacharidového či vegetariánského režimu. Perfektní je i do Whole30 jídelníčku 🙂

1 porce obsahuje 2844 kJ; 679 kCal; 18g bílkovin, 63g sacharidů, 37g tuků

Ingredience na 2 porce

Na zeleninové karbanátky

  • 220g (půlka bulvy) celeru
  • 220g (půlka středně velikého) sladkého bramboru (batátu)
  • 1 cibule šalotka
  • 2 vejce
  • 1 vrchovatá lžíce (15g) tapiokového škrobu
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • 1 lžíce nasekané čerstvé hladkolisté petrželky
  • 3 prolisované stroužky česneku
  • špetka kmínu
  • 1/3 lžičky mleté kurkumy
  • 1 lžička růžové himalájské soli
  • mletý pepř na dochucení dle potřeby

Na dresing

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 10g (hrstka) nasekané pažitky
  • 1 lžička čerstvého oregana
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 malý stroužek prolisovaného česneku
  • 1/3 lžičky mleté lahůdkové papriky
  • 1/3 růžové himalájské soli
  • mletý pepř na dochucení dle potřeby

Na salát a grilovanou zeleninu

  • 100g (1 veliký) portobello žamiponu (nebo klasické žampiony)
  • 100g (1 středně veliká) červená paprika
  • 1 menší jablko (100g)
  • 1 zralé, měkké avokádo (200g)
  • 100g mixu tmavých zelených lístků dle vlastního výběru (rukola, polníček, baby špenát, lístky řepy apod.)

Příprava

Troubu zapnu na 180°C.

Oloupaný celer i batát nastrouhám na jemno. Šalotku nasekám na drobno. Nastrouhanou zeleninu s ostatními ingrediencemi na karbanátek pořádně promíchám v míse. Následně zeleninovou směs nabírám lžící, zmáčknu, aby vznikla kulička a odkapala přebytečná šťáva, a vyklepnu na tác s pečícím papírem. Takto postupuji, až mi vznikne 12 kulatých karbanátků.

Vložím do vyhřáté trouby a peču 25 minut na jedné straně, pak karbanátky otočím a peču ještě 10-15 minut dozlatova.

Zatímco se mi karbanátky pečou, připravím si zeleninu na gril. Omytý portobello žampión nakrájím na cca 1,5cm plátky. Červenou papriku zbavím semínek, rozkrojím podélně a rozevřu v 1 veliký plát. Jablko nakrájím na cca 1 cm plátky. Vše dám grilovat z obou stran.

Připravím si dresing na salát tak, že smíchám všechny ingredience na dresing dohromady. Ten pak promíchám se zelenými lístky.

Promíchaný salát s dresingem dám na talíř, přidám na plátky nakrájené avokádo (avokádo je nejsnazší rozříznout na půlku, vyjmout pecku, nožem pokrájet uvnitř na plátky a pak vydlábnout lžící), na tenké nudličky pokrájenou grilovanou papriku a ostatní grilovanou zeleninu.

Servíruji s pečenými zeleninovými karbanátky.

Vaše Maruška