Snídaně pro zamilované sportovce

Občas doma blbnu a vytvářím z omelety různé tvary – snažím se tímto nenásilným způsobem dostat do mých dětí vajíčka.

Někdy se ve mně probudí i romantická duše a dnes bych chtěla inspirovat i vás! 🙂

Určitě uděláte radost každému, komu svým způsobem fádní klasickou vaječnou omeletu připravíte tak trochu jinak. Budou vám stačit vykrajovátka na cukroví (Vánoce jsou za dveřmi, trénovat vykrajování můžeme už dnes :D)

Co z omelety vykrojíte, záleží na tvarech vykrajovátek, které doma vlastníte. Srdíčka, kytičky, kolečka….ať je to veselé!

Člověk jí i očima. Toto hravé jídlo navodí příjemnou náladu, povzbudí pozitivní vjemy a tím si ho lépe vychutnáme. Jídlo by si měl člověk užívat, aby přinášelo radost a požitek 🙂

Krom toho je tato snídaně sytá, zdravá, obsahující protizánětlivé a imunitu posilující koření. Omáčka alespoň dochutí mrkev, která se mi poslední dobou zdá, že je v syrové formě absolutně bez chutě 🙁

Ingredience na 1 porci lásky ♥

Omeleta

  • 3-4 vejce
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • kajenský pepř (dle chuti)
  • špetka černé himalájské soli (lze nahradit mořskou solí)
  • olivový olej na potření nepřilnavé pánve

Omáčka na vejce

  • 100ml kokosového mléka z plechovky
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • lžička kokosové mouky
  • špetka černé himalájské soli (lze nahradit mořskou solí)
  • 1/2 stroužku prolisovaného česneku

Dušená mrkev

  • 2 středně velké mrkve
  • špetka muškátového květu
  • 1/2 jarní cibulky
  • 1/2 lžíce olivového oleje

Postup

Oloupanou mrkev jsem nakrájela na kolečka a nejprve krátce osmahla na oleji, pak jsem přidala muškátový květ a dusila na mírném stupni do změknutí (cca 15 min).

Ingredience na vaječnou omeletu jsem řádně vidličkou rozkvrdlala a pak nalila na předem olivovým olejem vymazanou a lehce rozpálenou nepřilnavou pánev. Na středním stupni jsem opékala omeletu z obou stran (jde velmi lehce lopatkou otočit).

Hotovou omeletu jsem položila na prkýnko a vykrajovátky jsem tvořila větší a menší srdíčka tak, aby bylo co nejméně zbylých okrajů (které jsem snědla, nic nevyhazuji :-))

Zatímco se mi ještě dusila mrkev a tvary z omelety už byly na talíři, jsem si připravila omáčku. Do zlehka nahřáté nepřilnavé pánve jsem nalila kokosové mléko a promíchala ho s kurkumou a kokosovou moukou, aby zhoustlo. Vypnula jsem plamen a omáčku jsem lehce dosolila a přidala prolisovanou půlku stroužku česneku.

Hotovou omáčkou jsem pokapala vaječné tvary a na talíř přidala i hotová měkká kolečka mrkve, která jsem ještě dozdobila jarní cibulkou.

Vaše Maruška