Sýrové krekry (keto, vegetariánské, bez lepku)

Tyto křupavé zlatavé krekry jsou mou obsesí posledních dní a vůbec jdou u nás doma na dračku (nevydrží na stole ani půl dne 😉 ). Miluji je s dábělskou pomazánkou, kterou si vyrábím z cuket (v tomto období se takový recept zase hodí), nebo k nim pasuje i klasická mexická salsa či quacamole.

Krekry se hodí k snídani či ke svačině. Jsou skvělé, jelikož mají vysoký obsah bílkovin i tuku, a tak jsou velmi sytivé (člověk jich do sebe moc nenasouká, byť jsou vynikající 😉 )

1 porce obsahuje 2129 kJ; 508 kCal; 27g bílkovin, 6g sacharidů, 42g tuků

INGREDIENCE NA 4 PORCE

  • 300g (2 hrnky) strouhaného čedaru (lze použít i mozzarellu)

Suché ingredience

  • 100g (1 hrnek) mandlové mouky (nebo mletých loupaných mandlí)
  • 40g (4 lžíce) mletého zlatého lněného semínka
  • 10g (1 lžíce) cibulového prášku (lze vynechat, nebo nahradit jiným oblíbeným kořením jako je červená paprika prolisovaný česnek, provensálské bylinky apod.)
  • 1/2 lžičky růžové himalájské soli

PŘÍPRAVA

Suché ingredience smíchám v misce. V jiné skleněné míse nechám rozpustit čedar tak, že jej vložím do mikrovlnné trouby na 1,5 -2 min. Následně do rozteklého čedaru přimíchám suché ingredience a rukou propracuji v tuhé těsto. To pak dám na pečící papír, přikryji druhým pečícím papírem a rozválím v tenkou (asi půlcentimetrovou) placku. Hotovou placku podélně nakrájím kráječem na pizzu na tenké proužky a ty pak rozřežu cik cak tak, aby mi vznikly stejně veliké trojúhelníčky. Vyskládám vedle sebe na plech a peču v předem vyhřáté troubě při 190°C 10-15 min (měly by vzniknout zlatavé křupavé krekry, ale ne spálené).

Fotogalerie

Vaše Maruška