Veselé lívance nejen pro děti

I když se na Rutina stránkách nespecializuji na dětské recepty, pořád jsem jen máma, která si chce jídlo užít s celou rodinou a nevařit XY jídel, aby byl každý spokojený. U tohoto jídla platí české pořekadlo: „Vlk se nažral a koza zůstala celá“. Všichni: já, manžel i děti jsme naprosto spokojeni. Já z pohledu výživy a nutričních hodnot, dětem se líbí hravost a jako vždy sladká chuť, kterou prckové preferují, a manžel si alespoň nestěžoval :).

Kurkuma kromě toho, že krásně lívance obarví na žluto, má se skořicí protizánětlivé účinky – doporučuji ji zařazovat pravidelně.

Ingredience (na cca 1 a ½ porce – 9 lívanců)

  • 130g sladkých jablek – 2 malá nebo 1 velké
  • 2 střední vejce
  • 1 a půl lžíce rýžové mouky
  • 1 a půl lžíce kokosové mouky
  • 2 lžíce loupaných konopných semínek
  • Cca 3 špetky kurkumy
  • 1 lžička skořice
  • 1 banán (2 cm nechat stranou na pusinky)
  • Olivový olej na potření nepřilnavé pánve
  • Bobule na dozdobení (maliny, borůvky….)

Příprava

Jablka jsem oloupala a nastrouhala tím nejjemnějším struhadlem, aby vznikla strouhaná jablečná kaše. Do ní jsem rozklepla vejce, přidala rýžovou i kokosovou mouku, semínka, kurkumu (pozor nepřehánět to s ní, aby lívance nedostaly hořkou příchuť) a skořici. Tyčovým mixérem jsem vše rozmixovala na tekutou kaši.

Nepřilnavou pánev jsem potřela olivovým olejem. Lžící jsem pak tvarovala kolečka na rozehřáté pánvi a na mírném plamenu je opékala odhadem 4 minuty na každé straně.

Banán jsem rozmixovala a 2 cm banánu jsem rozkrájela na kolečka a pak je ještě rozpůlila, aby z nich vznikly malé pusinky na zdobení lívanců.

Hotové lívance jsem dala na talíř, nalila na ně trochu banánové kaše, borůvkami jsem udělala oči, malinou nos a přidala úsměv.

Nechte si chutnat vy i vaše děti! 🙂

Vaše Maruška