Raw karobový koláč se švestkami

Tento nepečený koláč může být výborný z jakýmkoliv sezónním ovocem (hrušky, jablka, bobule apod.) Dnes jsem sáhla po aktuálních švestkách.

1 porce obsahuje 1526 kJ; 364 kCal; 7g bílkovin, 35g sacharidů, 23g tuků

Ingredience na 12 porcí

Na korpus

  • 200g loupaných mandlí
  • 200g rozinek
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka růžové himalájské soli
  • 2 lžíce vody

Na náplň

  • 200g kešu (alespoň 2 hodiny namočené ve vodě)
  • 120g karobu
  • 80g BIO kokosového oleje
  • lžička mleté vanilky
  • špetky růžové himalájské soli
  • 70ml javorového sirupu (nebo jiného oblíbeného tekutého sirupu na doslazení)

Navrch

  • 4 kusy (165g) zralých, měkkých švestek

Pomůcky

  • kulatá forma na dort se snímatelným bokem o průměru 21 cm
  • mixér s esovitými noži

Příprava

V kuchyňském robotu s esovitými noži mixuji mandle s rozinkami 2 minuty. Přidám skořici a sůl, mixuji ještě pár vteřin takto nasucho. Nakonec přidám 2 lžíce vody a suchý mix se během minuty změní v lepivou hmotu. Tu vlhkýma rukama uhladím na dno formy.

Náplň vyrobím tak, že namočené kešu sliji a všechny ingredience (kromě sirupu) mixuji 2-3 minuty. Potom, co mi vznikla mixováním hnědá kaše, dosladím sirupem a mixuji ještě pár vteřin.

Těsto nandám a rozetřu na korpus a navrch nasypu a lehce do těsta zamáčknu na kostičky nakrájené švestky.

Nechám přes noc odpočívat v lednici, aby koláč ztuhl.

Nožem odříznu přilepené okraje na boku formy, bok sundám a koláč nakrájím. Je šikovné mít nějakou lopatku nebo nůž na nandavání koláče, jelikož se korpus přilepí ke dnu formy a je třeba ho zespoda podříznout a tím i odlepit.

Vaše Maruška