Formování do plavek

Zdravím všechny Rutinačky a Rutináky,

S nástupem teplých dní a letní sezóny, kdy většinu času trávíme v šatech, sukních, tílkách a plavkách, plno z nás řeší své proporce a tvary a touží mít (alespoň do dovolené 😉 ) pěknou, pevnou figuru. I když si o cvičení na poslední chvíli, které nemá s dlouhodobým zdravým životním stylem nic společného, myslím své, a nejsem zastáncem nárazového a dočasného cvičení, rozhodla jsem se, že začnu točit nové a KOMBINOVANÉ typy tréninků NA CELÉ TĚLO, kde spojím POSILOVÁNÍ a INTENZIVNÍ KARDIO v jedno – nazvala jsem je FORMOVÁNÍ DO PLAVEK. Takovým tréninkem můžeme uspíšit své cíle za předpokladu, že si dáme dostatečný čas na regeneraci a vše podpoříme kvalitní stravou i snahou odbourávat stres a být co nejvíce v pohodě.

Nová formovací sestava pro každý letní týden

Po dobu letních měsíců se každý týden můžete těšit na nový KOMBINOVANÝ video-trénink, který bude vždy součástí týdenního, cvičebního plánu pro POKROČILÉ a bude koncipovaný stejně. To znamená, že každou sestavu zahájíme PŘÍPRAVNOU částí, abychom tělo na trénink připravili, po které bude následovat cvičební jednotka složená z POSILOVÁNÍ -> pak IZOMETRICKÉ POSILOVÁNÍ -> pak INTEZIVNÍ KARDIO, završené závěrečnou RELAXAČNÍ částí ke zklidnění organismu. Vše dohromady nedá více jak hodinu, samostatná tréninková jednotka zabere maximálně 45 minut (déle, než trvají naše běžné tréninky).

Dodržování posloupnosti cvičební částí je nezbytné

Posloupnost bude stále stejná, jelikož ke KVALITNÍMU POSILOVÁNÍ potřebujeme DOSTATEK SIL, abychom nejen zlepšovali sílu a zvyšovali svalovou hmotu, která je tou nejlepší elektrárnou spalující kalorie, ale abychom také zlepšovali funkčnost svého těla a posouvali své fyzické hranice stále výš dlouhodobě. Proto posilováním celou cvičební jednotku vždy zahájíme, poté bude následovat izometrické (statické) posilování, které je úžasné pro navýšení síly bez nárůstu svalové hmoty, a až teprve na závěr celé tréninkové jednotky odcvičíme intenzivní kardio, abychom spálili ještě více kalorií během sestavy i po ní. Nikdy tedy nepřehazujte cvičební části, nebo nezačínejte intenzivním kardiem, které zbytečně na začátku vyčerpává síly a snižuje schopnost těla cvičit technicky správně a poctivě.

Pro koho je trénink vhodný a co budeme potřebovat?

Formování do plavek bych doporučila pokročilým cvičencům nebo mírně pokročilým, kteří si cviky zlehčí podle potřeby. Pro začátečníky sestavy nejdou vhodné z hlediska náročnosti a doby trvání. Popis cviků bude stejně jako u jiných tréninků, které točím, součástí sestavy, abyste věděli, co a jak cvičit, a mohli přecházet do lehčích variant. Vzhledem k tomu, že se jedná o typ cvičení, které je vhodné pro všechny, kdo chtějí svůj trénink brát opravdu vážně, pak budeme využívat takové ty běžné fitness pomůcky, které můžete doma skladovat, jako např. zátěž (kettlebelly nebo činky – těžké, střední i lehké), odporová guma (miniband či thera-band), švihadlo, hrazda, velký nafukovací míč, kluzáky (malé podložky na klouzání po podlaze) i medicimbal. Tyto pomůcky všechny cviky o tahání vlastní tělesné hmotnosti nejen zpestří, ale slouží velmi efektivně pro zlepšování síly, koordinace, mobility i stability, kdy nemusíme dělat příliš vysoké množství opakování.

Čemu se vyvarovat?

Jak jsem se již zmínila, nepřehazujte cvičební části, abyste se hned na začátku zbytečně nevyčerpali a měli co nejvíce energie v posilovací části. Také si dopřejte dostatečný odpočinek a čas na regeneraci! Z těchto důvodů bude formování do plavek vždy naplánované na pátek, aby následovaly 2 víkendové dny na regeneraci. Také bych nedoporučovala takto cvičit každý den.

1. sestava je na ukázku pro všechny

Komu bude vyhovovat sestava č.1 (klikněte na obrázek dole), pak vězte, že s každou, novou, formovací sestavou můžete očekávat stejný postup s jinými cviky 🙂

První sestava je tak na ukázku pro všechny, abyste měli představu, co očekávat, ostatní tréninky budou dostupné všem VIP členkám a členům.

Vaše Maruška