Jak se nakopnout na cvičení?

Milé Rutinačky a Rutináci,

díky dotazu v naší FCB skupince, vznikl tento článek. Díky, že mne inspirujete!

Předem podotýkám, že po přečtení všech 3 základních kroků/bodů není zaručeno, že budete nabuzeni na trénink tady a teď, jelikož žádný universální návod neexistuje na nic. Avšak vždycky si lze něco vzít z nějakého souboru doporučení a poskládat si je tak, aby to pomohlo právě vám. Jsem si jista, že u někoho se trefím aktuálně do černého a u někoho budu ráda, když skóruji alespoň jeden bod, protože momentálně na to není jednoduše naladěn. Co však není dnes, může být zítra, a sepsání takového souboru mi stojí za to 🙂 .

Vnitřní motivace

Kdo cvičit nechce a nemá k tomu absolutně žádnou motivaci či důvod ani do budoucna, asi těžko bude sám sebe přesvědčovat, že se má hýbat. Prvním krokem je si udělat v hlavě pořádek, zda chci cvičit kvůli sobě = vnitřní motivace, nebo kvůli někomu, kdo nás o tom přesvědčuje = vnější motivace, kterou bych nenazývala tak ani motivací jako nucením se do něčeho, o co sami nestojíme (v tomto případě je selhání pravděpodobnější a dělat něco, co nechceme, pak mít pocit selhání, je snad ještě horší než nedělat nic). Není potřeba být na sebe přísný, stačí si upřímně srovnat v hlavě, zda se chci hýbat pro sebe, pro své zdraví, pro svou vizáž, pro své sebevědomí, pro lepší pocit, pro cokoliv, co mne napadne jako ten nejlogičtější a nejaktuálnější důvod (a že jich můžeme najít spousty, i tyto důvody se mohou časem změnit). Až budete mít jasno (ať už v hlavě nebo na papíře), vyzkoušejte další krok.

Hledání pozitiv

Pozitivní myšlení je v dnešní době prosazováno jako způsob, jak měnit svůj osobní přístup a pohled na svět. Nemyslím si, že negativnímu myšlení je třeba se za každou cenu vyhýbat a děsit se ho. Však to negativní nám ukazuje naše vnitřní pocity, co v životě NEchceme a co nás brzdí. I to je dobré si umět uvědomit. Mozek však funguje tak, že nedává prostor 2 protichůdným myšlenkám naráz. Budeme-li hledat důvody proč cvičit, není možné myslet na příklady, proč necvičit. A tak připomenutí si těch pozitiv, která nám cvičení přináší, nedává prostor výmluvám. Pohyb přináší každému něco jiného. Jakým způsobem si ta pozitiva budete připomínat, je na vás. Když mě hodní lemra líná, pomáhá mi si vzpomenout na to, jak mne cvičení nabudí a celkově dostane do tempa na celý den. Pro ty, kdo si rádi věci sepisují, je šikovné si po každém tréninku sednout a zapsat si, co přinesl (může to být cokoliv od dobré nálady, vypnutí od běžných starostí, po spálené kalorie a pevnější tělo). Před každým cvičením si pak můžete přečíst a připomenout vše, proč cvičíte, a tím se na trénink doslova nabudit.

Teorie nestačí. Praxe je to, oč tu běží

Znám plno lidí, kterým pomáhá se s někým spojit. Mít parťáka a hecovat se. Nebo koukat na fitness fotky a videa, která jsou motivující. Někdo si může vyrobit nástěnku svých vizí i cílů. Jsou různé způsoby, jak se ke své motivaci postavit. Nicméně pouhé snění vás nikam neposune. Mít přání, cíle a sny je krásná věc nezbytná k tomu, abychom si je mohli splnit. Sněte a představujte si své fitness cíle, co to jen jde! Jenže koukat na fotku či video nestačí. Pozorování někoho, kdo jezdí na kole, se na kole také jezdit nenaučíte. Na kolo je třeba sednout, postupně zvyšovat trasu i dobu trénování. Teprve po nějaké době z vás budou cyklisti, kteří sklízejí ovoce a jezdí, kam si zamanou. To platí i pro trénink. Mějte svá přání a vize, ale vězte, že bez pravidelného pohybu zůstávají pouhým přáním. Bez pravidelného pohybu nezjistíte, čeho je vaše tělo schopno. Prospěšné je si toto vše uvědomit a připomínat si, že můj cíl mohu realizovat pouze TADY a TEĎ. Ne zítra, ne pozítří. Svou budoucnost tvoříme v přítomném čase. Jděte cvičit! 🙂

Nebuďte na sebe příliš tvrdí

Jestliže vás důležité první 3 kroky k aktivitě nepřesvědčily, nezoufejte. Není třeba se za pauzu, kterou si tělo i mysl pravděpodobně žádá, nějak trestat nebo se hanět. I to je způsob, jak se postupně nalaďovat a připravovat na budoucí trénink. Víra v to, že přijde den, kdy všechny 3 body hrají ve váš prospěch, je definitivně krok kupředu. Vnitřní zklamání nebo smýšlení o vlastním selhání je brzdou, která vás může tak akorát zpomalit nebo zastavit úplně. Užívejte odpočinku i relaxu s tím, že je to momentálně ten nejlepší způsob jak se radovat ze života, a že pohybu, ke kterému jsou naše těla stvořena, se budete věnovat v ten nejlepší čas –> až bude vaše hlava připravena. V mezičase si můžete pročítat všechny 3 kroky do aleluja 😉

Vaše Maruška