Whole 30 výzva na srpen a září

Ahoj Rutiňáci,

Už v lednu jste mohli společně se mnou projít programem Whole 30. Po překlopení webu do nové podoby jsem udělala chybu a nic, co jsem z této výzvy oficiálně zaznamenávala (recepty, fotky jídel, postřehy a pocity během držení W30) jsem na nový web nezkopírovala a o půlku mé dokumentace přišla. Nicméně jsem plánovala W30 zařadit i v létě – udělat i letní verzi – a tak svou chybu nyní napravuji, vše si zazálohuji, aby na webu zůstalo napořád, a opět vyzývám všechny, kdo se budou chtít ke mně přidat, aby vyzkoušeli program Whole 30 se mnou.

Nikdy bych nikoho do ničeho nenutila, což ostatně platí i s touto výzvou, proto volbu, zda se přidáte nebo ne, nechávámm čistě na vás.

Tento program je úžasný v tom, že je bohatý na opravdové jídlo, restartuje metabolismus a slouží jako detektor alergenů ve stravě, které vám mohou vadit a způsobovat různé nežádoucí reakce (od únavy po vyrážky..). Přidanou hodnotou celého programu je samozřejmě hubnutí. Já jsem už programem prošla a cítila se po měsíci fantasticky. Na základě celých 30 dní jsem pak byla schopna vyloučit cukry a lepek z mé stravy bez jakýchkoliv obtíží, což si na 90% držím dodnes.

Díky nabytým zkušenostem se chci o vše, čím jsem prošla, podělit i s vámi. Jak jinak se lépe podělit než detailní dokumentací? Proto od příštího týdne (přesně od 8.8.2016) budu vystavovat fotky všeho, co sním. Nejvíce budu samozřejmě čerpat ze svých ozkoušených receptů, případně přidávat i další.

Všichni, kdo se chtějí ke mně přidat, mají ode dneška 7 dní na přípravu. Tento týden zahájíme objasněním toho, co Whole 30 je a postupně ode mne obdržíte nákupní seznam a pravidla, abyste se mohli dostatečně připravit.

Vřele všem doporučuji knihu, která pojednává o programu Whole 30 s názvem „Jídlo na prvním místě“ od Dallas a Melissa Hartwigových, si předem přečíst. V knize je krásně a velmi srozumitelně popsáno nejen, jak postupovat celých 30 dní, ale detailně se zaměřuje i na odpovědi, proč tělo potřebuje potraviny, které je doporučeno konzumovat, a proč se některým potravinám vyhýbat. Teoreticky se dozvíte vše o tom, jak tělo tráví sacharidy, co je inzulin a inzulinová resistence a co způsobuje nadváhu a velmi časté civilizační choroby, které mají souvislost s nadměrnou konzumací nevhodných sacharidů. V knize je taktéž objasněno, proč se nemusíte bát tuků a jaké tuky do jídelníčku zařazovat nejčastěji. Kniha je skvělým návodem na očistu těla a obnovení metabolismu. Pokud vás kniha nenakopne, snad pomůže můj stručný popis pravidel a podstaty programu Whole 30, který v průběhu týdne vystavím pro všechny VIP členy.

Předem podotýkám, že zahájení celého programu je má svobodná vůle a přesvědčení, že tento způsob stravování funguje bez hladovění, nikdo mi za to neplatí a nikdo mi nic za to nenabídl. Já jsem tímto způsobem odbourala závislost na sacharidech, rok jsem nebyla nemocná, neměla jsem ani opar, na které jsem často trpěla, a mám spoustu energie. Ráda bych, aby Vaše rozhodnutí a vstoupení na jednu loď se mnou, bylo taktéž čistě z vlastní vůle a odhodlání vyzkoušet zdravý způsob stravování. Prosím, nevstupujte do programu, bez všech potřebných informací, přípravy a opravdového odhodlání setrvat celý měsíc. Dále raději předem upozorňuji, že tato striktnější verze paleo stravování, není úplně nejlevnější, není ani nejjednodušší, jelikož prvních 14 dní bývá velmi náročných pro tělo i psychiku a musí se důsledně dodržovat – pak ale stojí opravdu za to. Nepsala bych to, kdybych tomu nevěřila a neprošla si všemi stadii od frustrace, průjmu až po získání nekolísající energie, která mne přesvědčila v paleu (po měsíci dodržovaní Whole 30) pokračovat i nadále – avšak v odlehčenější verzi J

Pokud máte nějaká zdravotní omezení, zeptejte se nejprve svého lékaře, zda program můžete podstoupit.

Co je whole 30

Whole 30 je nutriční program, kdy po celých 30 dní vyloučíte ze stravy jakékoliv komplexní sacharidy (luštěniny, brambory, rýže, obiloviny….), jednoduché cukry a mléčné výrobky. Strava je založena na konzumaci velkého množství zeleniny, umírněnějšího množství vhodných bílkovin (živočišných) a vyššího množství kvalitních tuků (rostlinných i živočišných), které kaloricky nahrazují vyloučené sacharidy a slouží jako základní palivo, ze kterého tělo po několika dnech na tomto stravování začne čerpat (začne tedy spalovat tuky). Tuky jsou taktéž velmi sytivé a během programu není hlad – pozor, nepleťte si hlad s chutěmi nebo abstinenčními příznaky po cukrech a sacharidech, které se mohou v prvních týdnech dost výrazně hlásit.

Dle autorů vyloučením sacharidů a vhodné kombinace ostatních makrosložek, vyloučíte tzv. jídlo bez brzd (např. sušenky, brambůrky, kdy jíte a pořád jíte a nejste syti.), podpoříte zdravou hormonální reakci v těle, trávení, imunitní systém, zbavíte se závislosti na cukrech a sacharidech a taktéž podpoříte svou psychiku.

Autoři dále zmiňují individualitu každého z nás – někomu stačí na nutriční restart pouhých 30 dní, někdo potřebuje trochu delší čas. Vzhledem k tomu, že jsem se poměrně zdravě stravovala i před programem, stačil mi měsíc, kdy mé tělo reagovalo jako učebnicový příklad v průběhu celých 30 dní, který je v knize popsán – únava, podrážděnost, plynatost, průjem a pak zlom a už jen samá pozitiva (energie, dobrá nálada, žádná potřeba konzumace škrobů…).

Po uplynutí zmiňované doby následuje opětovné a postupné zařazování vyloučených potravin po dobu 10 dní, kdy je mezi každým zařazením určité skupiny potravin (mléčné výrobky, luštěniny, lepek…) dost času na to, abyste vypozorovali reakci vašeho těla. Obnovený trávicí systém poměrně jasně dá zpětnou vazbu, zda vám znovu zařazená potravina vadí nebo ne. Já se 100% jistotou mohu tvrdit, že mi nedělá dobře lepek, cítím se po něm velmi unavená. Nikdy by mne ano ve snu nenapadlo, jak mne jeden kousek celozrnného pečiva může rozhodit – zjistila jsem to až po ukončení programu.

Jako velkou výhodu celého programu považuji fakt, že jídlo není třeba vážit ani sledovat příjem kalorií. Ve své podstatě, když svému tělu budete neustále nabízet jen skutečné a zdravé potraviny, samo si ohlídá a dá najevo všechny zpětné signály (nasycení, dobrý pocit po jídle apod.). Nejsem fanynkou počítání kalorií, jelikož se domnívám, že není kalorie jako kalorie a důležitější než kvantita je kvalita. Whole 30 je v tomto ohledu nesmírně jednoduchý.

Program má i své nevýhody – jídlo si musíte připravovat, celý měsíc striktně dodržovat a postupně se pak navracet k normálu – určitě není vhodné po konzumaci nízkého množství sacharidů po několik týdnů, začít se futrovat sacharidy ze dne na den v množství, v jakém jste byli zvyklí před zahájením programu. Nicméně si myslím, že po těch 30 dnech nebudete dost možná ani chtít J

Jaký je tedy plán?

V průběhu toho týdne vystavím pravidla Whole 30 tak, aby to bylo co nejstručnější a nejsrozumitelnější. I tak, znovu zdůrazňuji, že úplně nejlepší by bylo, abyste si přečetli knihu. Kdo však trpí nedostatkem času, ať si důkladně prostuduje pravidla a případně se ptá. Věřím, že nás na to bude víc a tak se můžeme hecnout a radit vzájemně.

Do pátku vystavím nákupní seznam, abyste se mohli vybavit ingrediencemi. Ve směs to je zelenina všeho druhu, tuky (kokosový, olivový, avokádový, ghí apod.), některé ořechy a maso (ideálně v BIO kvalitě, nebo zbavené tuků, jelikož v tucích se hromadí toxické látky) a vejce.

Od 8. srpna vystavím stránku, kde budu dodávat fotky všeho, co sním a komentáře. Na této stránce můžete psát dotazy, komentáře, cokoliv vás napadne – a hlavně se vzájemně v komentářích podporovat. 8. září pak začneme zařazovat vyloučené potraviny, abychom zjistili, co nám dělá dobře a co je pro nás lepší ze stravy nadobro vyloučit.

Vše bude k dispozici pro VIP členy (tedy ty, co mají zaplacené cvičební členství). Nicméně všechny mé recepty budou neustále k dispozici všem.

1. článek pravidel W30 „Co nejíst“

2. článek pravidel W30 „Co jíst“

3. článek pravidel W30 „Velikosti porcí“

4. článek pravidel W30 „Nákupní seznam“

Můj Whole 30 jídelníček – první týden 

Můj Whole 30 jídelníček – druhý týden

Můj Whole 30 jídelníček – třetí týden

Můj Whole 30 jídelníček – čtvrtý týden

Opětovné zavádění

Vaše Maruška