Naprosto dokonalý mascarpone brownie cheescake (paleo, keto, nízkosacharidový)

Studený cheescake je delikatesa. Když ho spojím s brownie, je to dvojitý zážitek.

Nechte si chutnat i vy.

1 paleo porce obsahuje 292 kCal, 24 g tuků, 6 g bílkovin a 10 g sacharidů

1 keto  porce obsahuje 280 kCal, 24 g tuků, 6 g bílkovin a 6 g sacharidů

Ingredience na 12 porcí

Hnědá část

  • 50 g másla
  • 50 g kvalitní hořké 80% čokolády
  • 90 g (3/4 hrnku) mandlové mouky nebo jemně mletých loupaných mandlí
  • 20 g (1/4 hrnku) kakaa (ideálně nepraženého)
  • 25 g (3 lžíce) kokosového cukru; pro keto verzi 20 g (2 lžíce) xylitolu (přírodní alkoholový cukr)
  • 2 vejce (ideálně v BIO kvalitě)
  • 1/2 lžičky mandlového aroma
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • špetka růžové himalájské soli

Bílý vršek

  • 400 g mascarpone
  • 60 ml 31% smetany na šlehání
  • 2 vejce (ideálně v BIO kvalitě)
  • 40 g (5 lžic) kokosového cukru; pro keto verzi 30 g (3 lžíce) xylitolu (přírodní alkoholový cukr)
  • citrónová kůra z 1/2 BIO citrónu
  • 3 lžíce vymačkané citrónové šťávy

Příprava

Troubu zapnu na 160°C. Připravím si hnědý základ. Máslo s hořkou čokoládou rozpustím ve vodní lázni. Ostatní ingredience smíchám vidličkou dohromady, pak přiliji rozehřáté máslo s čokoládou. Pořádně promíchám a naliji do kulaté formy (průměr 22 cm) se snímatelným bokem (na dně formy je vložený pečící papír).

Peču 15 minut.

Mezi tím si připravím bílou část tak, že vešleré ingredience rozmíchám na jemnou kaši (použila jsem šlehač na šlehačku, aby se vše pořádně promísilo).

Když je hnědá část upečená, zmírním teplotu trouby na 150°C.

Na hnědou vrstvu naliji bílou, uhladím a dám péct na 45 minut do trouby.

Upečený dort dám do lednice na 2-3 hodiny. Pak krájím a servíruji. Skladuji v lednici.

Cheescake lákal velmi i naší Amy.

Kdo uhádne, co je to za zvíře? 😉

Vaše Maruška