Jablečný chlebík (vegan, bez lepku)

Nejlepší recepty vznikají náhodou 🙂 . V obchodě neměli banány, a tak jsem musela improvizovat, když už jsem měla doma připravené suché ingredience, a pečení mého posledního a velmi úspěšného banánového chlebíku přetvořila na jablečný s rozinkami. Jedná se tak o variantu z tuzemských surovin, která je taková vláčnější, vzhledem k tomu, že jablka pouští více šťávy. Chlebík je třeba nechat úplně vychladnout, aby se dal krájet a nerozpadal se. Pak je dokonalý a je z něj prima snídaně!

1 celý „chlapík“  obsahuje 15725 kJ; 3755 kCal; 62g bílkovin, 440g sacharidů, 190g tuků

1 porce obsahuje 982 kJ; 218 kCal; 3,8g bílkovin, 27g sacharidů, 12g tuků

Ingredience na 16 porcí

Mokré ingredience na těsto

  • 4 středně veliká jablka (650g)
  • 1/2 hrnku (100ml) mandlového mléka bez cukru (či jiného rostlinného mléka dle vlastních preferencí; recept na domácí mandlové mléko najdete recept ZDE)
  • 1/2 hrnku (100g) ghee/přepuštěného másla nebo másla (pro vegan verzi použijte Bio kokosový olej)
  • 1/2 hrnku (100g) rozinek

Suché ingredience na těsto

  • 2 hrnky (180g) ovesných vloček
  • 4 lžíce (40g) zlatých, lněných semínek
  • 4 lžičky mleté vanilky (nebo 2 lžičky vanilkového aroma)
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 špetky mletého hřebíčku
  • 1 lžička vinného kamene (=prášek do pečení bez fosfátů)
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3/4 lžičky růžové himalájské soli

K přidání do těsta

  • 1 hrnek (200g) rozinek
  • 1 hrnek (90g) vlašských ořechů

Pomůcky

  • forma na chlebík o rozměrech 25 cm x 14 cm
  • kuchyňský robot/mixér

Příprava

Na foto postup se můžete podívat detailněji u receptu na banánový chlebík. V tomto případě je příprava stejná, jen jablka oloupu, zbavím jadřince. Půlku jednoho jablka nakrájím na plátky (ponechám stranou na ozdobená chlebíku). Zbylá jablka nastrouhám nahrubo zvlášť a ostatní mokré ingredience rozmixuji v kuchyňském robotu společně (bez jablek). Suché ingredience také rozmixuji v kuchyňském robotu a pak vše smíchám dohromady se strouhanými jablky.

Těsto vložím do předem vymazané a vysypané chlebíkové formy, rovnoměrně rozestřu a navrch přitlačím plátky jablek.

Peču v předem vyhřáté troubě na 180°C 60 minut.

Chlebík nechám úplně vychladnout, aby se při krájení nerozpadal. Je velmi vláčný a lahodný 🙂

Vaše Maruška