Buchta z řepy a špaldové mouky
U této buchty jsem měla jediný cíl – aby byla levná, bez přidaného cukru a aby zahrnovala pouze lokální suroviny. Sáhla jsem tedy po velmi dostupné špaldové mouce, řepě a rozinkách k doslazení. Opět jsem využila koření z mého šuplíku k dodání vůně a ještě lepší chuti. Nebojte se kajenského pepře, ta špetka dodá výraznější chuť a koláč po tak malé dávce nebude ještě pálivý. Výsledek je luxusní!
Ingredience
- 300g (1 větší kus) řepy
- 200g (1 hrnek) hrozinek
- 125 ml (1/2 hrnku) kefíru
- 200g (1 hrnek) BIO celozrnné špaldové mouky
- 60g (3/4 hrnku) nepraženého kakaa (pokud byste použili kakao pražené, použijte ho pro jeho výraznější chuť menší množství)
- 4 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky mletého kardamonu
- 1/2 lžičky skořice
- 2 špetky růžové himalájské soli
- špetka kajenského pepře (nebo mleté chilli papričky)
- špetka muškátového květu
Poleva
- 50g kvalitní hořké čokolády (ideálně nad 75% kakaa)
Příprava
Nejprve jsem namočila rozinky na 30 minut do vody, aby změkly. Veškerou vodu jsem následně slila a tyčovým mixérem rozinky rozmixovala na jemnou pastu.
Syrovou řepu jsem oloupala a nastrouhala najemno. Vložila jsem ji do mísy, kam jsem přimíchala ostatní ingredience včetně rozinkové pasty. Vše jsem jsem řádně promíchala a nalila do vymazané a moukou vysypané formy.
Buchtu jsem pekla v předem předehřáté troubě na 175°C 40 minut. Ještě horkou buchtu polévám rozpuštěnou čokoládou, rozetřu na vrchu rovnoměrně a nechám vychladnout.
Dnes jsem využila chladnějšího počasí a nechala dezert vychladnout venku.
Po tréninku, který pro vás na zítra připravuji točit, jsem si běžela s chutí pro hotovou buchtu 🙂
Diskuze
Marusko, mohu se prosím zeptat, jakou mate velikost formy? Všimla jsem si, ze na fotografiích je totožná jako u brownies, zajímalo by mne, na jakou formu či plech zhruba dávka je, aby nebyla buchta příliš nízká...
Ahoj, formu jsem přeměřila a vnitřní rozměry jsou: 25,5 x 18,5 cm.
Perfektní :-), během krátké doby ji dělám už po druhé. Doporučuji...mňamka
Mruško, buchta fantastická!! Já nemám ráda řepu a když jí někde cítím, většinou to jídlo/koláč letí, ale překvapilo mě, že v této opravdu není vůbec cítit, je krásně vláčná, akorát slaďoučká díky rozinkám a více % čokoláda - kombinace dokonalá!!
To mi povídej :-) Díky moc!
Buchta mi vubec nevybehla delala jsem vse podle receptu . Nechapu...:-(
To mne mrzí. Nevím, čím to může být 😐
Buchta je skvělá! Sklidila úspěch u celého osazenstva domácnosti. Jednoduchá, rychlá a moc dobrá :).