Kakaové super sušenky

Vždycky jsem bývala milovnicí hořké čokolády a kakaa. Není báječné, že je kakao považováno za superpotravinu s mnoha pozitivními účinky na zdraví?

Kakao obsahuje antioxidanty, minerály a vitamíny, a dostat tohle všechno v sušence a současně si zamlsat je trefou do černého!

Ingredience na 16 sušenek

  • ½ hrnku mandlové mouky (domácí nebo kupované)
  • 2 lžíce kokosové mouky
  • 2 lžíce škrobu Kuzu (zdravá výživa)
  • ¾ hrnku kakaa (ideálně v BIO kvalitě)
  • ¾ lžičky himalájské soli
  • 3 lžíce xylitolu (toto přírodní sladidlo je volitelné, pokud by vám přišlo těsto až příliš hořké)
  • ½ hrnku rozpuštěného Ghí (přepuštěného másla) nebo klasického másla
  • ½ hrnku včelího medu
  • 1 velké vejce
  • 1 lžíce tučného kokosového mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Ozdoba

  • Mleté lískové oříšky na obalení
  • Hořká čokoláda (nad 75%) na dozdobení

Postup

Nejprve jsem v misce pořádně smíchala suché ingredience (mouky, škrob, kakao a sůl).

Pak jsem smíchala máslo a med a mixovala elektrickým mixérem s metlou cca 1 minutu. Do másla jsem přidala rozkleplé vejce, kokosové mléko a vanilkový extrakt a ještě minutu mixovala.

Pak jsem do misky se suchými ingrediencemi nalila máslovou směs a vše lžící promíchala, až vzniklo tužší těsto, které jsem nechala hodinu odpočívat v lednici.

susenky3

Po hodině jsem zapnula troubu na 180°C. Z těsta jsem válela kuličky v průměru 2cm. Každou kuličku jsem obalila v mletých lískových oříšcích a pak prsty zmáčkla do tvaru kulaté sušenky (cca 0,5 cm vysoké).

susenky1

Sušenky jsem dala na pečící papír a vložila do vyhřáté trouby. Pekla jsem je 12 minut.

Vychladlé sušenky jsem dozdobila rozteklou hořkou čokoládou. Nemám žádná zdobící udělátka J –> ve vodní lázni rozpustím trochu hořké čokolády a naleju ji do potravinového pytlíku, kde ustřihnu malý kousek růžku. Pak pytlík mačkám a tekoucí čokoládou tvořím přes sušenky čárky. Vše ještě nechám vychladnout, aby čokoláda ztvrdla.

susenky2

Vaše Maruška