Perník z máslové dýně (kafíčkový perník)

Buchty se zeleninovým základem mají jednu velkou výhodu – člověk pozře zeleninu a ani o tom neví. S jistotou mohu tvrdit, že nikdo nepozná základní zeleninové pyré v tomto dezertu.

Dýně je velkou hvězdou, jelikož je bohatá na antioxidační a vysoce protizánětlivé látky, vitamíny a minerály. Perníkové koření (skořice, badyán, řebíček) je taktéž velmi protizánětlivé. Med je úžasný dar přírody!

I přes všechny ty úžasné zdravé přísady a super skvělou chuť tohoto zákusku mějte na paměti, že se jedná o dezert nebo snídani na sladko, tudíž všeho s mírou. Zdraví totiž netkví jen ve zdravých pokrmech, ale i ve střídmosti.

Osobně se snažím volit co nejvíce ingerencí v jejich čisté přírodní formě a tak pro tentokrát volím jako sladidlo do perníku med, který tam patří. Nicméně ti, kteří si hlídají hladinu cukru, mohou zvolit jinou variantu přírodního sladila (jako je xylitol, erythritol či stevii)

Ingredience na cca 15 porcí

  • 1 máslová dýně
  • 8 lžic (175g) tahini pasty (sezamová pasta)
  • 6 vajec
  • 2 hrnky mandlové mouky
  • 6 lžiček perníkového koření
  • 2 vrchovaté lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 2 špetky soli
  • 1 hrnek – 1 a ½ hrnku tekutého medu (snažím se sladit co nejméně, pro nás je hrnek dostačující)
  • Drcené kakaové boby na posypání

Příprava

Máslovou dýni jsem podélně rozpůlila a lžící z ní vydlabala semínka. Pak jsem ji ještě podélně přeřízla na čtvrtky a uvařila doměkka na páře (lze ji takto i upéct nebo uvařit ve vodě). Velmi měkkou dýni jsem rozmixovala tyčovým mixérem na kaši a nechala vychladnout. Do dýňového pyré pokojové teploty jsem rozklepla vejce a ostatní ingredience. Vše jsem pořádně zamíchala. Nakonec jsem těsto nalila do formy (35x25cm) na pečící papír a uhladila. Ještě jsem vše posypala kakaovými boby. Buchtu jsem pekla v předem vyhřáté troubě na 180°C 50 min.

Perník se dá jíst v pokojové teplotě nebo vychlazený z lednice jako snídaně nebo dezert.

Kakaové boby, které mají po dopečení praženou chuť, mu dodají fajnovou křupavost na povrchu.

Fotogalerie

Vaše Maruška