Perník z máslové dýně (kafíčkový perník :-))

Buchty se zeleninovým základem mají jednu velkou výhodu – člověk pozře zeleninu a ani o tom neví.

S jistotou mohu tvrdit, že nikdo nepozná základní zeleninové pyré v tomto dezertu.

Dýně je velkou hvězdou, jelikož je bohatá na antioxidační a vysoce protizánětlivé látky, vitamíny a minerály. Perníkové koření (skořice, badyán, řebíček) je taktéž velmi protizánětlivé. Med je úžasný dar přírody! Ale pozor, med je cukr a s cukrem je dobré to nepřehánět.

I přes všechny ty úžasné zdravé přísady a super skvělou chuť tohoto zákusku mějte na paměti, že je to dezert, nebo třeba snídaně.

Zdraví totiž netkví jen ve zdravých pokrmech, ale i ve střídmosti.

Stručně řečeno, chcete-li být štíhlí a zdraví, nezbouchejte půlku perníku najednou!

Kdo by se přeci jen nedokázal ovládnout a chtěl by mít perník „echt“ dietní, může si med nahradit stevií, xylitolem, nebo jiným přírodním sladidlem v dostatečném množství, aby buchta byla sladká. Tak si alespoň zajistíte stabilní hladinu cukru.

Osobně se snažím volit co nejvíce ingerencí v jejich čisté přírodní formě a tak pro tentokrát volím do perníku med, který tam patří 🙂

Ingredience na cca 15 porcí

  • 1 máslová dýně
  • 8 lžic (175g) tahini pasty (=sezamová pasta)
  • 6 vajec
  • 2 hrnky mandlové mouky
  • 6 lžiček perníkového koření
  • 2 vrchovaté lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 2 špetky soli
  • 1 hrnek – 1 a ½ hrnku tekutého medu (snažím se sladit co nejméně, pro nás je hrnek dostačující)
  • Drcené kakaové boby na posypání

Příprava

Máslovou dýni jsem podélně rozpůlila a lžící z ní vydlabala semínka. Pak jsem ji ještě podélně přeřízla na čtvrtky a uvařila doměkka na páře (lze ji takto i upéct nebo uvařit ve vodě). Velmi měkkou dýni jsem rozmixovala tyčovým mixérem na kaši a nechala vychladnout.

Do dýňového pyré pokojové teploty jsem rozklepla vejce a ostatní ingredience.

Vše jsem pořádně zamíchala.

Nakonec jsem těsto nalila do formy (35x25cm) na pečící papír a uhladila. Ještě jsem vše posypala kakaovými boby.

Buchtu jsem pekla v předem vyhřáté troubě na 180°C 50 min.

Perník se dá jíst v pokojové teplotě nebo vychlazený z lednice jako snídaně nebo dezert.

Kakaové boby, které mají po dopečení praženou chuť, mu dodají fajn křupavost na povrchu.

pernik3

Vaše Maruška