Velikonočka

Nedalo mi to a tuto tříbarevnou, celozrnnou vánočku jsem nazvala „velikonočka“. Čeština je prostě krásná a Velikonoce jsou skvělou příležitostí, jak touto trojbarevnou kombinací lehce „šokovat“ hosty.

Krásné svátky všem!

1 celá velikonočka obsahuje 9761 kJ; 2331 kCal; 35g bílkovin, 140g sacharidů, 69g tuků

Ingredience na 2 velikonočky

  • 140g másla
  • 180g javorového sirupu nebo medu
  • 2 vejce
  • 4 lžičky mleté vanilky
  • 840 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 250ml vlažného polotučného mléka
  • 6 lžic citrónové šťávy
  • 7 lžic rumu
  • 2 špetky muškátového květu
  • 1 lžička růžové himalájské soli
  • 42g (1 kostička) droždí
  • 8g (4 pytlíky) matcha čaje (v rozdrcené formě/prášku)
  • 20g (2 lžíce) holandského kakaa
  •  1 vejce na potření velikonočky
  • mandle na posyp

Příprava

Máslo a sirup společně rozpustím tak, aby se směs nevařila a maximálně dosáhla teploty na udržení prstu. Do veliké mísy dám tekutou směs, vejce (v pokojové teplotě) a vanilku a velmi krátce rozmixuji mixérem, aby se mi směs nesrazila. Přidám mouku, vlažné mléko (1/3 si ponechám na kvásek), citrónovou šťávu, rum, muškátový květ a sůl. Ve zbylém mléce rozmíchám droždí, až mi vznikne řídká kaše, a přidám jej do mísy. Vše smíchám a propracuji v tuhé těsto (můžete do něj přimíchat i sušené rozinky podle potřeby). To pak rozdělím na 3 stejné díly. Do jednoho dílu těsta udělám v míse díru a vmíchám matcha čaj. Až když je čaj všude v těstě nalepen, vyndám z mísy a pořádně těsto propracuji na válu tak, aby se rovnoměrně obarvilo (dá to chvíli zabrat). To samé udělám i s druhým dílem těsta, kam přimíchám kakao. Všechny díly zpracuji do koule a každý z nich vložím do misky. Těsto nechám přikryté utěrkou kynout až hodinu a půl (může trvat déle podle teploty vzduchu).

Nakynuté koule rozkrojím na dva díly. Z každé barvy uválím dlouhý váleček, vždy spletu 3 barvy k sobě jako cop a pořádně je k sobě přitisknu, aby držely pěkně slepené ve tvaru vánočky. Spletenou velikonočku dám na plech, potřu rozkvedlaným vejcem, posypu mandlemi a propíchám špejlemi, aby se mi při pečení nerozlezla příliš do stran. Nechám ještě 30 minut kynout.

Vložím do předem vyhřáté trouby na 170°C a peču 25 minut.

Po vychladnutí skladuji v igelitu, aby velikonočka neztvrdla.

Fotogalerie

Vaše Maruška