Čokoládový koláč s řepou (vegan, bez lepku, bez laktózy)
![](https://www.rutina.cz/wp-content/uploads/2019/04/kolaczrepy_uvodnifoto1-1326x885.jpg)
Poslední dobou jsem si opět oblíbila snídaně na sladko. Jelikož pár hodin po snídani trénuji, snažím se volit variantu takovou, která mi dodá energii na trénink a je chudší na bílkoviny – ty si ve vyšším množství dodám až po cvičení. U této snídaně/dezertu jsem vynechala komplet živočišné produkty a dopřála jsem si čistě rostlinné, přírodní a nutričně hodnotné suroviny.
Co osobně na tomto receptu vidím jako přidanou hodnotu, že chutná i dětem (chuťově připomíná perník a řepa v něm není cítit ani za mák 😉 ). Je možné jej použít i na tvorbu narozeninového dortu – z dvojité dávky lze v kulaté formě upéci 2 kulaté korpusy, uvnitř i z venčí je pomazat úžasným čoko-krémem z avokáda, který mi chutná více než klasické šlehačkové krémy. Vršek dortu zalít rozpuštěnou čokoládou. Jelikož je těsto sušší, na dort bych použila krému i jahod více, aby zákusku dodaly větší vláčnost 🙂
1 porce obsahuje 1841 kJ; 440 kCal; 7g bílkovin, 73g sacharidů, 8g tuků
Ingredience na 8 porcí
na těsto
- 300g nastrouhané řepy (cca 2 hrnky)
- 1 cm strouhaného zázvoru
- 1 hrnek (100 g) jemně mletých ovesných vložek (bez lepku; melu tyčovým mixérem na jemnou moukou)
- 1 hrnek (190g) pohankové mouky
- 4 lžíce kakaa (40g)
- 8 vrchovatých lžic tekutého medu (185g)
- 1 a 1/2 lžičky prášku na pečení bez fosfátů
- 1 lžička jedlé sody
- 70 ml olivového oleje (7 lžic)
- 2 špetky růžové himalájské soli
- 100g datlí
na čokoládový krém
- dužina z 1/2 většího avokáda (65g)
- 3 vrchovaté lžíce medu (60g)
- 3 lžíce (30g) kakaa (ideálně nepraženého kakaa)
- 1 lžička mleté vanilky
na ozdobení
- 8 jahod (150g)
- 50g 85% hořké čokolády
Příprava
Datle namočím na 15-20 minut do vlažné vody, aby změkly, pak je sliji a rozmixuji tyčovým mixérem.
Řepu oloupu, nastrouhám najemno a vymačkám z ní šťávu, abych ji zbavila co nejvíce vody (pořádně mačkám dlaní v misce a šťávu vylívám do dřezu, aby nebyl nikde nepořádek 😉 )
K řepě přidám ostatní ingredience na těsto a vše promíchám.
Do tukem vymazané a pohankovou moukou vysypané formy (25 cm x 20 cm) přendám těsto a mokrými dlaněmi, aby se nelepilo, vše rovnoměrně uhladím.
Peču v předem vyhřáté troubě při 180°C 30 minut.
Mezi tím si připravím krém tak, že všechny jeho suroviny rozmixuji tyčovým mixérem najemno a nechám chladit v lednici.
Upečený koláč nechám vychladnout a pak jej namažu po celém povrchu krémem.
Následně si nožem rozvrhnu 8 dílů a každý díl dozdobím jahodou nakrájenou na plátky. Vše zakapu rozpuštěnou hořkou čokoládou a nechám zatuhnout v lednici.
![Vaše Maruška](/wp-content/themes/itvkostce/images/cviceni-rutina-podpis.png)
Diskuze
Zatím žádné komentáře.