Čokoládový koláč s řepou (vegan, bez lepku, bez laktózy)

Poslední dobou jsem si opět oblíbila snídaně na sladko. Jelikož pár hodin po snídani trénuji, snažím se volit variantu takovou, která mi dodá energii na trénink a je chudší na bílkoviny – ty si ve vyšším množství dodám až po cvičení. U této snídaně/dezertu jsem vynechala komplet živočišné produkty a dopřála jsem si čistě rostlinné, přírodní a nutričně hodnotné suroviny.

Co osobně na tomto receptu vidím jako přidanou hodnotu, že chutná i dětem (chuťově připomíná perník a řepa v něm není cítit ani za mák 😉 ). Je možné jej použít i na tvorbu narozeninového dortu – z dvojité dávky lze v kulaté formě upéci 2 kulaté korpusy, uvnitř i z venčí je pomazat úžasným čoko-krémem z avokáda, který mi chutná více než klasické šlehačkové krémy. Vršek dortu zalít rozpuštěnou čokoládou. Jelikož je těsto sušší, na dort bych použila krému i jahod více, aby zákusku dodaly větší vláčnost 🙂

1 porce obsahuje 1841 kJ; 440 kCal; 7g bílkovin, 73g sacharidů, 8g tuků

Ingredience na 8 porcí

na těsto

  • 300g nastrouhané řepy (cca 2 hrnky)
  • 1 cm strouhaného zázvoru
  • 1 hrnek (100 g) jemně mletých ovesných vložek (bez lepku; melu tyčovým mixérem na jemnou moukou)
  • 1 hrnek (190g) pohankové mouky
  • 4 lžíce kakaa (40g)
  • 8 vrchovatých  lžic tekutého medu (185g)
  • 1 a 1/2 lžičky prášku na pečení bez fosfátů
  • 1 lžička jedlé sody
  • 70 ml olivového oleje (7 lžic)
  • 2 špetky růžové himalájské soli
  • 100g datlí

na čokoládový krém

  • dužina z 1/2 většího avokáda (65g)
  • 3 vrchovaté lžíce medu (60g)
  • 3 lžíce (30g) kakaa (ideálně nepraženého kakaa)
  • 1 lžička mleté vanilky

na ozdobení

  • 8 jahod (150g)
  • 50g 85% hořké čokolády

Příprava

Datle namočím na 15-20 minut do vlažné vody, aby změkly, pak je sliji a rozmixuji tyčovým mixérem.

Řepu oloupu, nastrouhám najemno a vymačkám z ní šťávu, abych ji zbavila co nejvíce vody (pořádně mačkám dlaní v misce a šťávu vylívám do dřezu, aby nebyl nikde nepořádek 😉 )

K řepě přidám ostatní ingredience na těsto a vše promíchám.

Do tukem vymazané a pohankovou moukou vysypané formy (25 cm x 20 cm) přendám těsto a mokrými dlaněmi, aby se nelepilo, vše rovnoměrně uhladím.

Peču v předem vyhřáté troubě při 180°C 30 minut.

Mezi tím si připravím krém tak, že všechny jeho suroviny rozmixuji tyčovým mixérem najemno a nechám chladit v lednici.

Upečený koláč nechám vychladnout a pak jej namažu po celém povrchu krémem.

Následně si nožem rozvrhnu 8 dílů a každý díl dozdobím jahodou nakrájenou na plátky. Vše zakapu rozpuštěnou hořkou čokoládou a nechám zatuhnout v lednici.

Vaše Maruška