Karbanátky s rajčatovo-paprikovou omáčkou

Toto jídlo miluje celá naše rodina. Jak báječné, že omáčka není vůbec zahuštěná a je jen z čerstvých surovin.

Vysloužila jsem si dokonce pochvalu, že vařím jako ve školce….nemám slov…..je to vůbec kompliment?

Ingredience (na cca 4 porce)

  • 500g mletého masa (hovězí nebo vepřové nebo mix obojího ideálně v BIO kvalitě)
  • 6-7 stroužků česneku
  • 1 lžička soli (ideálně himalájské)

Omáčka

  • 1 velká červená paprika
  • 500g rajčat
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1/4 červené cibule
  • sůl na dochucení (ideálně Himalájská)
  • kajenský pepř (volitelné)
  • cca 150ml vody nebo vývaru

Postup

Troubu jsem předehřála na 180°C.

Maso jsem smíchala v míse s prolisovaným česnekem a solí. Pak jsem nabrala odhadem tak 3 lžíce masa, udělala z něho velkou kouli a následně zmáčkla do tvaru karbanátku. Všechny karbanátky jsem položila na plech s pečícím papírem a pekla v troubě 25 min.

Karbanátky pustí šťávu a po dopečení jsou o dost menší, tak se nelekněte 🙂

karbanatky2

Rajčata a papriku zbavenou semínek jsem nakrájela na kostičky, dala do pánve společně s kmínem, lehce podlila vývarem (odhadem 150ml) a dusila 20 minut. Povařenou zeleninu jsem přendala do výkonného mixéru, přidala oloupanou jednu čtvrtinu čerstvé cibule a rozmixovala na jemnou a hustou omáčku.

Kajenský pepř jsem přidala do půlky omáčky, jelikož by mi ji děti pálivou nejedly.

Na olivovém oleji jsem si jako zeleninovou oblohu grilovala lehce posolenou cuketu.

Můj oběd obnášel menší hrst vařené červené rýže (přílohu si dávám jen k obědu), 1/2 grilované větší cukety a 5 karbanátků.

Vaše Maruška