Květákové rizoto s pečenou dýní

Ingredience na 2 porce

  • 250 g na drobné kostičky pokrájené máslové dýně
  • 3 na plátky nasekané stroužky česneku
  • 200 g na kostičky pokrájených žampiónů
  • 500 g květáku
  • 4 lžíce ghee nebo másla (nebo extra panenského olivového oleje)
  • 2 špetky kmínu
  • 1 lžíce čerstvé majoránky (nebo půlka lžíce sušené)
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • růžová himalájská sůl na dochucení
  • 1 vrchovatá otevřená hrst rukoly
  • 4 lžíce (40g) strouhaného sýra grana padano nebo parmazánu (pro vegetariánskou variantu lze použít veganský parmazán)

Příprava

Troubu jsem předehřála na 180°C. Na plech jsem dala drobné kostičky máslové dýně s česnekovými plátky a pekla 15 min.

Pak jsem k dýni a česneku přidala pokrájené žampióny a pekla do změknutí dalších 30 min.

Během pečení jsem si připravila květákovou rýži tak, že jsem květák v kuchyňském robotu rozmixovala na konzistenci kuskusu.

Květák jsem pak restovala na ghee společně s kmínem a majoránkou asi deset minut. Do hotového, mírně vychladlého květáku na závěr vmíchám prolisovaný česnek, sůl a vrchovatou hrst rukoly.

Upečenou dýni se žampióny a česnekovými plátky vmíchám do květákové rýže a servíruji posypané 2 lžícemi strouhaného tvrdého sýra.

Vaše Maruška