Plněná dýně (paleo)

Už jste vyzkoušeli plněnou dýni nebo cuketu? Jídlo vypadá jako nádoba se směsí uvnitř. Parádní je že můžete sníst i „misku“, ve které je směs 🙂

Nechte si chutnat.

Ingredience na 3 porce

  • 3 malé, kulaté dýně nebo kulaté cukety (použila jsem dány sweet dumpling v cca velikosti grapefruitu)
  • 210 g mletého hovězího maso (ideálně v BIO kvalitě)
  • 3 lžíce (30 g) ghee, másla nebo panenského olivového oleje
  • 3 středně veliká (300 g) rajčata
  • 150 g žampiónů
  • 150g čerstvého baby špenátu
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 2 špetky kajenského pepře (nebo podle potřeby pálivosti)
  • 1 lžička růžové himalájské soli
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce (30 g) strouhaného kozího sýra či jiného oblíbeného tvrdého sýra (volitelné, lze přiklopit upečeným vrškem dýně 🙂 )

Příprava

Troubu jsem předehřála na 170°C. Nejprve jsem si připravila dýně tak, že jsem odkrojila vršek, nožem vyřízla vnitřek a lžící vydlabala veškerá semínka.

Dýně jsem dala péct do trouby na 30 min.

Mezi tím jsem si připravila náplň tak, že jsem na rozpáleném ghee restovala mleté maso, až ztratilo svou syrovou barvu. Následně jsem k masu přidala na kostičky pokrájená rajčata a římský kmín a vše dusila 10 minut. Následně jsem do směsi přihodila na kostičky pokrájené žampióny a vařila dalších 5 minut. Na závěr jsem přidala baby špenát a míchala pár minut, aby se špenát ve směsi spařil. Do směsi jsem přimíchala prolisovaný česnek, kajenský pepř, sůl a nasekaný koriandr.

Hotovou směs rozdělím do 3 pečením změklých dýní, posypu strouhaným sýrem.

Peču ještě dalších 15 minut při 170°C v troubě.

Vaše Maruška