Hruškovo-balzamikové kuře

Kdyby se dala vůně přenášet, tuhle bych vám poslala v plné pardádě 🙂

Ingredience na 4 – 8 porcí

  • 8 paliček (800g) kuřecích stehen
  • 1 lžíce ghí nebo másla
  • 2 (450g) hrušky (zralé ale ne příliš měkké)
  • 200 ml kokosového mléka (kdo nemá rád kokosové mléko, může přidat kuřecí vývar)
  • 1 lžíce francouzské hrubozrnné hořčice (bez konzervantů)
  • 2 lžíce tmavého balzamikového octa
  • 2 lžíce jablečného pyré
  • 1 lžička skořice
  • 1/6 lžičky kardamonu
  • 1 špetka muškátového květu
  • růžová himalájská sůl na dochucení
  • 50 g (hrstka) pekanových nebo vlašských ořechů (volitelné na posypání)

Příprava

Na rozpáleném ghí jsem pod pokličkou na střední teplotě (aby se nepřipálily) opékala kuřecí paličky (asi 10 minut na každé straně). Paličky jsem dala stranou a na tuk, který zůstal na nepřilnavé pánvi, jsem na minutu dala karamelizovat semínek zbavené a podélně pokrájené hrušky. Míchala jsem je a nenechala úplně změknout, aby držely tvar. Následně jsem je dala stranou a do pánve nalila kokosové mléko, které jsem krátce za stálého míchání povařila s ostatními ingrediencemi (hořčice, balzamikový ocet, jablečné pyré, skořice, kardamon a muškátový oříšek). Ke kokosové omáčce jsem do pánve vrátila kuřecí paličky a pod pokličkou jsem je na střední teplotě dusila dalších 20 minut. Občas jsem vše promíchala, jelikož omáčka má tendence se připalovat. Když bylo maso hotové, sundala jsem vše z plotny, přimíchala hrušky a lehce dosolila.

Hotové maso s omáčkou jsem posypala ve hmoždíři drcenými pekanovými ořechy.

Lze podávat s bramborem nebo zeleninovým salátem 🙂

Vaše Maruška