Lehká fazolová směs

Dnes vystavuji čistě vegetariánský recept, který mi velmi zachutnal. Využila jsem sezónní zeleniny (čerstvě utržených rajčat i cukety) a složila báseň:

„Fazole stojí nula, nula, nic.

Chutné jídlo za hubičku, co na to říct?“

Dobrou chuť 🙂

Ingredience na 3-4 porce

  • 1 hrnek (150g) v suchém stavu bílých velkých fazolí
  • 450g (8 středně velkých) rajčat
  • 1 menší (400g) cuketa
  • 250g (vanička) žamipónů
  • 3 bílé cibule
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1-2 stroužky česneku
  • 2 lžíce tamari (sójová omáčka z fermentované sóji)
  • 3 lžíce ghí, másla nebo extra panenského olivového oleje (preferuji ghí)
  • špetka – 2 špetky kajenského pepře (dle chuti, volitelné)
  • případně růžová himalájská sůl na dochucení
  • jarní cibulka na dozdobení

Příprava

Bílé fazole jsem přes noc namočila do vody (doba namáčení je 12 hodin i více). Pak jsem je propláchla a vařila ve vodě 90 minut, scedila a dala stranou.

Cibuli jsem oloupala, nakrájela na jemno a 5 minut restovala na ghí. K cibulce jsem přidala oloupané a na plátky pokrájené žampióny, na kostičky nakrájená rajčata, na kostičky pokrájenou cuketu a vše jsem s kmínem dusila za občasného promíchání 10 minut pod pokličkou.

Následně jsem přidala fazole, zapnula sporák naplno, aby se vyvařila tekutina z rajčat a jídlo bylo hustší. Vařila jsem dalších 5 minut.

Směs jsem dala stranou, aby vychladla natolik, že v ní udržím prst, ale jídlo bylo pořád teplé. Až po té jsem přidala do směsi prolisovaný česnek a Tamari omáčku (bez tepelné úpravy neztratí nic z jejich cenných látek)

Jídlo lze dokořenit kajenských pepřem, aby bylo ostřejší. Nedosoluji, Tamari omáčka mi na dodání slané chuti stačí. Dozdobím jen nasekanou jarní cibulkou a je to 🙂

Vaše Maruška