Batátové lívance (paleo, bez lepku, bez laktózy)

Batátové lívance jsou skvělou a velmi rychlou snídaní, která lze připravit naslano jako u receptu níže, nebo nasladko s bobulovitým ovocem, nebo zakysanou smetanou, případně dosladit javorovým sirupem či čímkoliv, co byste si na klasické lívance dali. U sladké verze z koření samozřejmě vynechejte pepř, stačí špetka soli i kurkumy a lze přidat i skořici, nic víc 🙂

1 porce (4 lívance) obsahují 409 kJ; 98 kCal; 2g bílkovin, 14g sacharidů, 4g tuků

1 porce kompletní slané verze obsahuje 2197 kJ; 525 kCal; 14g bílkovin, 24g sacharidů, 37g tuků

Ingredience na 4 porce (8 lívanců)

Na lívance

  • 1 veliký batát/sladký brambor (500g)
  • 3 vejce
  • 4 lžíce tapiokového škrobu (35g)
  • 1 lžička růžové himalájské soli
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 1/4 lžičky mletého pepře
  • pro pálivější verzi lze přidat i větší špetku kajenského pepře nebo chilli
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje

Na špenátovou vrstvu

  • 50g baby špenátu
  • 1/2 stroužku prolisovaného česneku
  • menší špetka růžové himalájské soli

Na avokádovou vrstvu

  • 1 avokádo
  • 1/2 stroužku prolisovaného česneku
  • větší špetka kari
  • větší špetka růžové himalájské soli
  • mletý pepř
  • hrst nasekané pažitky nebo petrželky nebo koriandru (cokoliv máte rádi 😉 )

Na vršek

  • 2 vejce
  • hrst nasekané pažitky a posypání

Příprava

Batát upeču večer předem tak, že ho podélně rozkrojím, položím na pečící papír slupkou nahoru a dám ho péct při 180°C 35 minut. Nechám jej i v troubě vychladnout a pak ho skladuji přes noc v lednici.

Ráno studený batát oloupu (u propečeného batátu jde slupka velmi lehce sloupnout rukou) a rozmixuji ho tyčovým mixérem s ostatními ingrediencemi na lívance (kromě oleje, ten je na pomazání pánve).

Nepřilnavou pánev potřu olivovým olejem a opeču na ní lívance tak, že na pánev nanáším z batátového těsta kopečky,  které lžící uhladím do tvaru kulatého lívance, přiklopím pokličkou. Při nízké teplotě opékám pod pokličkou 5 minut na každé straně.

Hotové placičky drží perfektně tvar.

Špenát zaliji vroucí vodou, tím se spaří a zmenší svůj objem. Vodu scedím a špenát smíchám se solí a česnekem.

Avokádovou vrstvu na pomazání lívanců vytvořím rozmixováním všech ingrediencí (kromě pažitky) tyčovým mixérem.

Na nepřilnavou pánev také vyklepnu vejce, která při nízké teplotě peču pod pokličkou asi 5 minut, aby bílek ztuhl a žloutek zůstal tekutý.

Servíruji tak, že spodní lívanec pomažu tenkou avokádovou vrstvou, na ni dám další lívanec, na ten špenát, na něj 3 lívanec, který také pomažu avokádem, přiklopím 4. lívancem, na který dám volské oko a rozříznu žloutek, aby zalil lívance. Vše ještě efektně zasypu pažitkou.

Vaše Maruška