Snídaně „Jé je, dobré ráno“

Tahle snídaně Vás rozpumprlíkuje na celé dopoledne….aneb Vaše střeva děkují, žaludek se zasytí a chuťové pohárky chrochtají blahem: „Jé, je, dobré ráno!“ 🙂

Příprava vám nezabere déle jak 10 minut a pak se můžete hodinku těšit na tu vůni, kterou vytáhnete z trouby.

Ingredience na 6 porcí

Spodní vrstva

  • 1 hrnek (80g) vloček (ovesných ideálně s nápisem bez lepku nebo pohankových)
  • 1/4 hrnku (40g) mletých pekanových ořechů (nebo vlašských)
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička mleté vanilky
  • 2 špetky soli

Prostřední vrstva

  • 1/2 zralého měkkého banánu
  • 2 vejce
  • 6 datlí
  • 1 větší sladké jablko (230g)
  • 1 hrnek kefírového mléka (250 ml)
  • 1 lžička mleté vanilky

Všechny vrstvy

  • 4 zralé měkké banány (z toho 1/2 banánu je určena pro prostřední vrstvu)

Karobová poleva

  • 1 hrnek kefírového mléka (250 ml)
  • 4 lžíce mletého karobu (nebo nepraženého kakaa)

Příprava

Horkovzdušnou troubu zapnu na 180°C

Všechny ingredience na spodní vrstvu smíchám v misce dohromady. Odeberu asi tak 4 vrchovaté lžíce na zasypání prostřední vrstvy.

jejesnidane

Do mixéru vložím všechny ingredience na prostřední vrstvu (jablko oloupu, zbavím jadérek a pokrájím na čtvrtky). Mixuji cca 2 minuty, až vznikne sladký koktejl.

jejesnidane1

Banány pokrájím na kolečka.

Do keramického pekáčku nejprve vložím kolečka banánů (krok 1), ty zasypu směsí na spodní vrstvu (krok 2) (4 lžíce směsi mám připravené stranou). Pak naliji tekutý koktejl (krok 3). Ten jen lehce zasypu zbylou sypkou směsí (krok 4) a vršek celý pokryji kolečky banánů.

jejesnidane2

Dám péct do trouby na 60 minut. Před servírováním nechám krátce vychladnout, nebo podávám studené.

jejesnidane2a

Nakonec smíchám kefír s karobem a snídani jím poliji. Snídaně je sladká a tak polevu není třeba ničím doslazovat.

jejesnidane3

Dozdobím libovolnými mletými oříšky či semínky.

jejesnidane4

Vaše Maruška