„Oopsie“ koláč s bobulemi a čokoládou (paleo, nízkosacharidové)

Včera večer jsme s Maruškou upekly super koláč. Malá Maruška mi pomáhala mixovat a zdobit. Dnes ráno pochvalovala (nejen ona 🙂 ). Naše společná ranní snídaně byla prostě parádní!

1/3 koláče obsahuje 434 kCal, 31 g tuků, 13 g bílkovin a 21,5g sacharidů

1/4 koláče obsahuje 325 kCal, 24 g tuků, 9,6 g bílkovin a 16 g sacharidů

Ingredience na 2-3 porce

Na korpus

  • 3 BIO vejce
  • 100g lučiny přírodní (lze použít i měkký kozí sýr, kdo má rád 🙂 )
  • 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů (vinný kámen)
  • 2 špetky růžové himalájské soli
  • 1 lžíce medu nebo javorového sirupu (volitelné pro ty, kdo nejsou zvyklí na méně sladké chutě)
  • 3 lžíce (30g) lyofilizovaných mletých borůvek a černého rybízu (lze lehce namlít v elektrickém mlýnku na kafe či jiném elektrickém mixéru)
  • máslo nebo jiný tuk na vytření formy

Na polevu

  • 50 g 85% hořké čokolády
  • 90 g 30% zakysané smetany
  • 125 g čerstvých malin
  • 50 g čerstvých borůvek

Příprava

Troubu jsem zapnula na 150°C.

Bílky jsem oddělila od žloutků a z bílků jsem našlehala tuhý sníh. Žloutky jsem rozmixovala s lučinou a ostatními ingrediencemi na korpus. Následně jsem promíchala sníh se žloutkovou směsí dohromady.

Do kulaté formy s prstencovým snímatelným bokem jsem na dno vložila pečící papír, nasadila bok a papír zvenku odstřihla. Máslem jsem vytřela vnitřní stranu nasazeného boku i pečící papír a do formy nalila směs.

Peču 25 minut.

Následně rozpustím hořkou čokoládu a pomažu s ní teplý korpus. Dám do chladu ztuhnout.

Na ztuhlou, vychladlou čokoládu namažu zakysanou smetanu a dozdobím bobulemi, které dodají koláči sladkou chuť.

Nechám přes noc v lednici. Sundám snímatelný bok a nakrájím kráječem na pizzu na trojhránky.

Vaše Maruška