Fritatta (paleo, nízkosacharidové)

1 porce obsahuje 1542 kJ; 368 kCal; 19g bílkovin, 23g sacharidů, 22g tuků

Ingredience na 6 porcí

  • 1 veliká červená cibule (200g)
  • 2 lžíce panenského olivového oleje (20ml)
  • 350g růžiček brokolice
  • 130g čerstvých lístků špenátu
  • 8 vajec
  • 100g sušených rajčat (zbavených oleje)
  • 200g fety sýra
  • 1 hrnek (20g) čerstvé bazalky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 a půl lžičky růžové himalájské soli
  • 1/4 lžičky mletého pepře
  • špetka muškátového květu

Příloha

  • 1 veliký batát (430g)
  • 1 lžíce panenského olivového oleje (10ml)
  • růžová himalájská sůl dle potřeby

Příprava

Cibuli nakrájím najemno a brokolici rozdělím na co nejmenší růžičky. Zvolna restuji na olivovém oleji v nepřilnavé pánvi 6 min do lehkého změknutí brokolice.

Následně přidám lístky špenátu a nechám je teplem zmenšit svůj objem – restuji cca 1 minutu. Přendám do tukem vymazané zapékací mísy.

V samostatné nádobě rozkvedlám vejce, přidám zceděná/oleje zbavená najemno nasekaná sušená rajčata, na malé kostičky pokrájený feta sýr, nasekanou bazalku, prolisovaný česnek a ostatní koření.

Vše smíchám se zeleninou v zapékací míse.

Peču v předem vyhřáté troubě na 180°C 45 min.

Zatímco se mi peče fritatta, oloupu a na hranolky nakrájím sladký brambor (batát). Dám jej smíchaný s olejem a solí na tác a přidám do trouby a peču je společně s fritattou zbývajících 25 minut.

Vaše Maruška