Velikonoční vaječná tlačenka (nízkosacharidová, keto)

Tímto svátečním jídlem nepohrdne ani opačné pohlaví. Můj muž si ji tu dnes moc pochvaloval. Asi ji nebudu dělat jen na Velikonoce. Tlačenka z vajec a sterilizované zeleniny má skvělou sladko-kyselou chuť a drží pěkně pohromadě.

Nechte si chutnat i vy!

1 porce obsahuje 305 kCal, 23 g tuků, 12 g bílkovin a 13 g sacharidů

Ingredience na 6 porcí

  • jednoduchá, domácí majonéza dle tohoto receptu (vznikne 200ml majonézy)
  • 6 vajec uvařených natvrdo
  • 330g sterilizované zeleninové směsi k přípravě bramborového salátu (mix karotky, okurky, cibule, hrášku a papriky)
  • 330g sterilizované cibulky (použila jsem malé cibulky od Hamé)
  • 170g sterilizované papriky
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice bez konzervantů (kupuji v drogerii DM)
  • 1 sáček jedlé želatiny (20g)
  • 125 ml vody
  • růžová himalájská sůl a pepř na dochucení
  • hrst jemně nasekané petrželky kudrnky

Pomůcky

  • Forma na chlebík

Příprava

Vejce jsem nakrájela na kostičky. Slila jsem sladko-kyselý nálev ze zeleniny. Cibulky jsem pokrájela na malé půlky, proužky paprik jsem také pokrájela na drobnější kostičky.

Vejce, zeleninu a čerstvě umixovanou majonézu jsem smíchala v míse se 2 lžícemi hrubozrnné hořčice.

Želatinu jsem smíchala se 125 ml studené vody, ohřála a  za stálého míchání rozpustila v horké vodě (voda se nesmí vařit). Nechala jsem krátce vychladnout a přimíchala do směsi.

Na závěr jsem přihodila najemno nasekanou petržel a dosolila a dopepřila dle potřeby.

Do formy na chlebík jsem dala 2 pruhy kuchyňské fólie, aby byly zakryté i boky. Pak jsem do ní nalila směs a nechala vše ztuhnout v lednici.

Vaše Maruška