Meruňkový, drobenkový koláč (paleo)

Sklizeň meruněk si žádá dobré a chutné recepty! Paleo verze meruňkového koláče s drobenkou je naprosto báječná volba pro všechny, kdo jedí přírodní suroviny, vyhýbají se lepku a chtějí si pochutnat. Můžete si dát k snídani nebo jako dezert.

Nechte si chutnat 🙂

Ingredience na 9 porcí

Na meruňkovou náplň

  • 650g meruněk
  • 1/2 hrnku (130g) javorového sirupu
  • 2 lžíce ghí nebo másla
  • 1 lžička skořice
  • 1 vanilkový lusk
  • 1/4 lžičky růžové himalájské soli
  • 1 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy

Na drobenku

  • 3/4 hrnku (180g) ghí nebo másla
  • 1 a 1/2 hrnku (150g) mandlové mouky (domácí či kupované) nebo jemně mletých mandlí
  • 1/2 hrnku (50g) kokosové mouky
  • 1 hrnek (100g) tapiokového škrobu
  • 1 lžička skořice
  • 2 špetky muškátového květu
  • špetka skořice
  • 1 lžička prášku do pečení bez fosfátů

Na vrchní část drobenky

  • hrst kokosových lupínků
  • 3 hrsti nasekaných mandlí na plátky

*Forma o velikosti 23cm x 23cm

Postup

Nejprve jsem si připravila meruňkovou náplň tak, že jsem na pánvičku dala ghí a javorový sirup, promíchala a minutu jej vařila. Pak jsem přidala ostatní ingredience (kromě meruněk) a ještě minutu jsem za stálého míchání tekutou směs vařila. Snížila jsem teplotu a do směsi přidala půlky meruněk.. Vařila jsem je odhadem 2 a půl minuty, pak jsem meruňky překlopila na druhou stranu a vařila další 2 a půl minuty. Karamelizované meruňky jsem nechala vychladnout na pokojovou teplotu.

Troubu jsem předehřála na 180°C.

Následně jsem si připravila drobenku tak, že jsem veškeré suroviny smíchala dohromady. Vzniklo mi těsto, které jsem rozdělila na trochu větší a trochu menší půlku (paní matikářka ze střední by byla na mne pyšná 🙂 ). Větší půlku jsem rovnoměrně nanesla na dno formy a uhladila. Pak jsem přidala meruňky a zalila javorovou šťávou, ve které jsem meruňky vařila a ze které jsem vyndala vanilkový lusk. Do menší půlky zbylého těsta jsem přimíchala hrst kokosových lupínků a hrst mandlových lupínků a těsto nadrobila na meruňky. Vše jsem ještě zasypala 2 hrstmi nasekaných mandlí.

Pekla jsem v troubě 30 minut. Po vyndání nechám vychladnout na pokojovou teplotu a pak dám do lednice ztuhnout. Dezert vychlazený z lednice drží krásně tvar, dá se lehce nakrájet a je móc dobrý 🙂 .

Vaše Maruška