Mexická salsa a quacamole

Notoricky známá mexická salsa a quacamole je takový „párty“ doplněk k mexickým chipsům – namočím, zakousnu, křup a tak pořád dokola. Chipsy nechám stranou (žádnou nutriční kvalitou nedisponují), avšak salsa i guacamole jsou skvělým, zdravým dipem bohatým na živiny. Do omáčky si můžete namáčet raw semínkový chléb.

Obě omáčky jsou skvělým příkladem, že zdravý jídelníček může být lahodný, voňavý, obsahující přírodní antibiotika a protizánětlivé látky, které nás dělají zdravějšími a šťastnějšími. Hodí se do naší měsíční keto výzvy, palea i nízkosacharidového jídelníčku složeného z opravdových surovin.

Ingredience na 2-3 porce

Salsa

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 středně veliká rajčata (200g)
  • 1 menší žlutá paprika
  • 1 středně veliká červená cibule
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • 1/2 lžíce nasekaného čerstvého koriandu (nebo 1/2 lžičky sušeného)
  • 1/3 lžičky římského kmínu
  • 2 špetky kajenského pepře
  • růžová himalájská sůl a mletý černý pepř na dochucení

Guacamole

  • 1 avokádo
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • 1 lžička kari
  • 1 lžička limetkové šťávy
  • 1/2 lžíce nasekaného čerstvého koriandu (nebo 1/2 lžičky sušeného)
  • růžová himalájská sůl na dochucení

Příprava

Salsa – na olivovém oleji jsem 10 minut dusila pokrájená rajčata, na kostičky nakrájenou papriku a nasekanou cibulku společně s kmínem. Hotovou měkkou zeleninu jsem rozmixovala tyčovým mixerém nahrubo (kdo chce může rozmixovat i na jemnější kaši) a do omáčky jsme přidala prolisovaný česnek, nasekaný koriandr, kajenský pepř, sůl a černý pepř. Nechávám vychladnout.

Guacamole – všechny ingredience na guacamole rozmixuji tyčovým mixérem na jemnou kaši.

Fotogalerie

Vaše Maruška