Vepřová panenka v krémové omáčce (paleo, keto, nízkosacharidové)

Vzhledem k tomu, že je období, kdy rostou houby, nemohla jsem nevystavit tento velmi chutný recept. Já jsem tedy lajdák a na houbách jsem nebyla (v receptu jsou použity klasické žampióny), ale to nic nemění na faktu, že tohle jídlo je hodno speciálních příležitostí a oslav. Přílohu si zvolte dle svých stravovacích preferencí 🙂

1 porce (bez přílohy) obsahuje 955 kJ; 228 kCal; 20g bílkovin, 7g sacharidů, 11g tuků

Ingredience na 6 porcí

  • 30ml (3 lžíce) panenského olivového oleje
  • 500g vepřové panenské svíčkové
  • 350g hub
  • 110g (1 středně veliká) bílá cibule
  • 250ml vývaru
  • 1 a 1/2 lžičky provensálských bylinek
  • 120ml suchého bílého vína
  • 190g tučné (20%) zakysané smetany
  • 15g (1 velmi vrchovatá lžíce) tapiokového škrobu
  • 2 špetky mletého kmínu
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • růžová himalájská sůl dle potřeby
  • pepř dle potřeby
  • 2 hrsti nasekané čerstvé petrželky

Příprava

Vepřové maso jsem nakrájela na cca 2 cm – 2,5 cm tenké plátky a z obou stran jsem je posolila a opepřila. Pak jsem plátky vložila na rozpálený olivový olej a na střední teplotě jsem je z každé strany dozlatova opékala 4-5 min. Maso se krásně propeče a zůstane šťavnaté.

Maso vyndám z pekáčku a přihodím na jemno nasekanou cibuli, kterou restuji kolem 5 minut. Pak přimíchám na plátky nakrájené houby a ještě 5 minut vařím, aby vše krásně změklo.

Následně přiliji vývar a provensálské bylinky a nechám lehce probublávat.

Mezi tím si připravím omáčku tak, že v mističce smíchám suché bílé víno, zakysanou smetanu a škrob. Vše je potřeba pořádně promíchat, aby se škrob úplně rozpustil. Připravenou omáčku vliji do kastrůlku, přidám maso i kmín do omáčky a za stálého míchání nechám vše zhoustnout (1-2 min).

Vypnu teplotu a až nakonec dochutím prolisovaným česnekem, solí, pepřem a nasekanou petrželkou.

Servíruji s přílohou (fazolky a mrkev) vařenou v páře, smíchanou s rozteklým máslem, česnekem a bylinkami.

Vaše Maruška