Velikonoční vajíčka zdobená přírodními barvami

Velikonoční vajíčka barvená přírodními barvami a zdobená jedinečnými přírodními obtisky jsou mou nejoblíbenější technikou. Ve své podstatě mám druhé Vánoce pokaždé, když rozbaluji obarvené vajíčko a těším se na obrázek, který vykouzlila květina nebo lístek. Barvení vajíček v naší rodině vždy předchází procházka v lese, sbírání všemožných druhů zeleně i větviček, pak následuje společná tvorba a těšení se na výsledek.

Letos poprvé jsem barvení rozšířila z cibulových slupek o kurkumu a červené zelí, aby vznikly další odstíny. S dětmi jsme obarvily asi 20 nahnědlých vajec. Příští rok kurkumu i červené zelí využiji na vejce bílá, aby byla barva výraznější a obrázky byly ještě čitelnější, jelikož ta modrá a žlutá na hnědé skořápce zbytečně zanikla a mohla by být ještě výraznější.

  • Pro rudo-hnědé zabarvení jsem použila slupky z cca 10 červených cibulí
  • Pro modré zabarvení jsem použila 1 kus hlávkového červeného zelí
  • Pro žluté zabarvení jsem použila 2 vrchovaté lžíce kurkumy

Postup na barvení vajec je pro všechny barvy téměř totožný

Slupky vložím do hrnce s vodou. Do druhého hrnce vložím na proužky nakrájené zelí. Ve třetím hrnci smíchám kurkumu s vodou. Do každého z nich přimíchám 2 lžíce octa a 1 lžíci soli. Cibuli a zelí vařím 30 minut, aby pustily barvu a vznikl vývar na barvení vajec. Kurkumu jen přivedu k varu.

Mezitím si vejce připravím tak, že na každé umyté, odmaštěné vejce dám nějakou kytičku, lístek nebo větvičku (prostě cokoliv drobného, co se dá v přírodě najít a obtisknout na vajíčko). Vejce zabalím do kusu staré silonové punčochy (lze použít i obvaz), tu pořádně utáhnu, zamotám a pevně svážu provázkem na zadní straně vajíčka.

Připravená vajíčka vložím do vývaru, vařím 8 minut, pak vypnu plotnu a nechám je ještě 20-30 minut vylouhovat do požadované barvy. Vajíčka vyndám a rozbalím. Každé hotové vejce utřu dosucha a ještě potřu tukem, aby se krásně lesklo. Obzvlášť u cibulové barvy to vypadá pěkně. Modrá a žlutá vypadají hezky i matné.

Výsledný efekt posuďte sami.

Krásné Velikonoce vám všem!

Fotogalerie

Vaše Maruška