Buffalo křidélka (keto, whole 30, bez lepku)

Buffalo wings“ jsou americkou klasikou, ke které neodmyslitelně patří křupavá, kuřecí křidélka obalená v naprosto výborné a pálivé omáčce. Křidélka se běžně servírují s řapíkatým celerem a mrkví, jež se namáčí do Ranch salátového dresingu, což je naprosto parádní kombinace!

Věřím, že si pochutnáte a alespoň pomyslně na chvíli zalétnete za velkou louži.

Kdo frčí na Whole 30 stravování, namísto másla použije ghee, vynechá ranch dresing (obsahuje laktózu) a nahradí si jej třeba tímto avokádovým dipem. I pálivou omáčku zvolte nějakou bez škrobu, jelikož ta, co jsem použila, obsahuje škrob.

1 porce obsahuje 2327 kJ; 555 kCal; 32g bílkovin, 15g sacharidů, 40g tuků

INGREDIENCE NA 4 PORCE

  • 13 kusů kuřecích křídel (850g)
  • 1 lžíce ghee nebo másla (10g)
  • 1 lžíce cibulového prášku (5g)
  • 4 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 lžička růžové himalájské soli

NA BUFFALO OMÁČKU

  • 40g ghee nebo másla
  • 40g hot pepper omáčky (nebo jiné pálivé omáčky)
  • 1 lžíce jablečného octa (10ml)
  • 1/2 lžičky worcestrové omáčky
  • kajenský pepř dle potřeby pro ještě větší pálivost

NA RANCH DRESING

  • 190g 12% zakysané smetany
  • 100g kefíru
  • 1 lžička sušeného kopru
  • 1 lžička sušené petrželky
  • 1 lžička sušené pažitky
  • 1 – 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 1/4 lžičky růžové himalájské soli

ZELENINA

  • 550g řapíkatého celeru
  • 300g mrkve

PŘÍPRAVA

Troubu jsem zapnula na 220°C a nechala ji předehřívat.

Na plotně rozpustím máslo a smíchám ho s cibulovým práškem, česnekem a solí. Omytá křidélka utěrkou osuším a obalím je v máslové směsi. Vyskládám je na pečící papír jedno vedle druhého a peču 45 minut (v půlce pečení je přetočím), aby křidélka byla zlatavá a křupavá ze všech stran.

Zatímco se mi křidélka pečou, připravím si Buffalo omáčku tak, že smíchám rozpuštěné máslo s ostatními ingrediencemi na omáčku. Nechám omáčku stranou v menším kastrůlku, ve kterém se pak bude dobře obalovat jedno křidélko po druhém.

Dále si připravím dresing tak, že smíchám všechny jeho ingredience. 

Omytý řapíkatý celer nakrájím na tenké proužky cca 7 cm dlouhé. Oloupanou mrkev nakrájím na obdobně veliké proužky.

Upečená křidélka obalím jedno po druhém v Buffalo omáčce a servíruji s dresingem, mrkví a celerovými stonky.

Fotogalerie

Vaše Maruška