Zeleninové bramboráčky (vegetariánské, bez lepku)

Zdravější verze bramboráků, které se úplně neválí v tuku a obsahují navíc zeleninu, je lehká a lze ji použít jako přílohu nebo jako slanou snídani.

Nechte si chutnat!

1 porce (7 placiček) obsahuje 1944 kJ; 464 kCal; 15g bílkovin, 65g sacharidů, 15g tuků, 7,6g vlákniny

1 placička obsahuje 270 kJ; 65 kCal; 2g bílkovin, 9g sacharidů, 2g tuků, 1,06g vlákniny

INGREDIENCE NA 36 PLACIČEK

  • 800g brambor (5 ks středně velikých)
  • 500g mrkve (4 kusy veliké mrkve)
  • 70g jarní cibulky (3 kusy)
  • 400g červeného zelí (cca 1/3 menší hlávky)
  • 6 velkých vajec
  • 120g tapiokového škrobu (12 lžic); pro verzi s lepkem lze použít hladkou mouku
  • 2-3 stroužky česneku
  • 3 lžičky sušené majoránky
  • 1 a půl lžičky růžové himalájské soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • cca 40 ml extra panenského olivového oleje (4 lžíce)

PŘÍPRAVA

Oloupané brambory, mrkve a červené zelí nastrouhám v kuchyňském robotu nahrubo. Jarní cibulku nasekám najemno. Ve velké míse vše smíchám s ostatními ingrediencemi.

Rozpálím si lívanečník a pro každou várku vždy zlehka vytřu olivovým olej. Namísto lívanců nanesu těsto a pořádně jej uhladím, aby drželo pěkně pohromadě. V průběhu bude těsto pouštět šťávu, a tak ji vždy sliji a následně těsto promíchám, aby se škrob vmíchal do zeleniny. Opékám na nízké teplotě (aby se vše propeklo a nespálilo na povrchu) 4-5 minut na každé straně dozlatova.

Fotogalerie

Vaše Maruška