„Oopsie“ chlebík s tou nejlepší zeleninovou pomazánkou

Některé recepty vznikají tak nějak neplánovaně, náhodou……jenže náhody neexistují…..já věřím, že tohle jsem se měla naučit připravovat, jelikož to je taaaaaak dobré.

Na „Oopsie“ (nízkosacharidový chlebík) mne přivedla jedna Rutinačka díky naší výživové výzvě „1 měsíc v ketóze s opravdovým jídlem„. Jsem vděčna za každý tip a ráda zkouším neozkoušené, a tak jsem se dychtivě vrhla na přípravu a je z toho láska na první ochutnání♥. Dnes jsem si navíc na chlebík ukuchtila mrkvovou pomazánku, která nemá chybu. Vyzkoušejte také 🙂

Chlebík vydrží v lednici několik dní.

Ingredience na 6 placiček (2-3 porce)

  • 3 BIO vejce
  • 100g měkkého kozího sýra (lze použít i lučinu či krémový sýr)
  • 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů (vinný kámen)
  • 2 špetky růžové himalájské soli
  • trochu mletého pepře
  • 1 lžíce nasekané petrželky kudrnky

Ingredience na  mrkvovou pomazánku (1 porce)

  • 1 středně velká mrkev (150g)
  • 1/3 lžičky mleté uzené papriky
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • lžíce nasekané pažitky
  • růžová himalájská sůl a mletý pepř na dochucení

Příprava

Troubu jsem zapnula na 150°C a připravila si plech s pečícím papírem. Bílky jsem oddělila od žloutků a z bílků jsem našlehala tuhý sníh. Žloutky jsem smíchala s kypřícím práškem, solí, kozím sýrem a mletým pepřem – vznikl mi hladký žloutkový krém. Do bílků jsem přimíchala petrželku a žloutkový krém.

Na plechu jsem vytvořila 6 stejně velikých placiček a pekla jsem v troubě 25 min dozlatova.

Osobně se mi těsto na plechu trochu slévá dohromady, a tak placičky po upečení odděluji nožem. Nechám vychladnout.

Zatímco se mi pekly placičky, na páře jsem uvařila oloupanou a na kolečka nakrájenou mrkev. Hotovou, měkkou mrkev jsem rozmixovala tyčovým mixérem a přimíchala ostatní ingredience na pomazánku. Pro jemnější konzistenci, můžete přidat trochu vody z parního hrnce.

Vychladlá pomazánka vyjde na 1 porci placiček.

Vaše Maruška