Mandlovo-meruňkový koláč (paleo, bez lepku, bez laktózy)

Maminka má na zahradě doslova obalený strom meruňkami, které volají: „Sněz mne“. Z druhého kouta zahrady na mne volá manžel: „Meruňkový koláč, prosím“. Vzhledem k tomu, že mám doma čerstvě stočený med, námět byl na světě….udělám koláč z lokálních surovin!
Část naší rodiny nejí mák, a tak jsem na to šla od lesa a mletým mákem posypala pouze mou část koláče ještě zatepla….a všichni jsou spokojeni 😉
1 porce obsahuje 91 kCal, 22 g tuků, 9 g bílkovin a 14 g sacharidů
1 porce s jednou lžící mletého máku 144 kCal, 26 g tuků, 11 g bílkovin a 17 g sacharidů
Ingredience na 8 porcí
Na těsto
- 6 lžic (60g) másla (rozpuštěného) + trocha másla na vymazání formy
- 200g loupaných mletých mandlí nebo mandlové mouky
- 1/4 hrnku (75g) medu (nebo jiného tekutého přírodního sladidla)
- 3 vejce
- špetka růžové himalájské soli
- špetka mletého muškátového květu
- 1/3 lžičky skořice
- 4 kapky mandlového aroma
Na vrstvu meruněk
- 10 menších meruněk (250g bez pecky)
Na posyp
- 8 lžic (80g) mletého máku
Pomůcky
- obdélníková pečící forma (rozměr 32 cm x 22 cm)
- pečící papír střižený přesně na šířku formy
- alobal na přikrytí formy
Příprava
Troubu zapnu na 170°C
Pečící formu vymažu máslem, aby na ní pěkně držel vložený pečící papír.
Všechny ingredience na těsto smíchám dohromady.
Těsto naliji do formy, rovnoměrně jej rozetřu a zakryji vypeckovanými, na šestiny pokrájenými meruňkami.
Dám péci zakryté alobalem, aby se těsto nepřipalovalo, do vyhřáté trouby plus, mínus 40 – 50 minut.

Diskuze k článku
Už je v troubě ;-)
To bylo rychlé. Ať chutná ;)