Snídaňové super sušenky (vegan)

Nedávno jsem viděla reklamu na měkké snídaňové sušenky a ta mne inspirovala k tvorbě svých vlastních 🙂 S domácí přípravou máme pod kontrolou množství a použité ingredience, což je oproti kupovaným produktům velikou výhodou.

1 sušenka obsahuje 1018 kJ; 243 kCal; 10g bílkovin, 20g sacharidů, 13g tuků

Ingredience na 8 sušenek

suché ingredience

  • 1 hrnek (100g) ovesných vloček
  • 1/2 hrnku (50g) mletých, ovesných vloček (melu v elektrickém mlýnku na kávu)
  • 1/4 hrnku (50g) mletých, lněných semínek (také jemně namelu v mlýnku na kávu)
  • 1/2 hrnku (100g) dýňových semínek
  • 1 hrnek (30g) malin sušených mrazem (lyofilizované maliny)
  • 1 lžíce (10g) chia semínek
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů (vinný kámen)
  • 1/4 lžičky růžové himalájské soli

mokré ingredience

  • 1 rozmixovaný banán
  • 3 lžíce bio kokosového oleje (rozpuštěného ve vodní lázni)
  • 3 lžíce medu nebo jiného tekutého sladidla
  • 4 lžíce vody

Příprava

Část ovesných vloček a lněná semínka rozmixuji najemno v elektrickém mlýnku na kávu.

Všechny suché ingredience smíchám dohromady.

Tyčovým mixérem rozmixuji banán na kaši (lze rozšťouchat vidličkou). Všechny mokré ingredience přimíchám do suchých.

Promíchané ingredience nechám 10 minut odstát, aby vzniklo lepivé, tuhé těsto.

Těsto pak rozdělím na 8 stejných dílů. Z každého dílu uválím kuličku o cca velikosti golfového míčku, zmáčknu do placky a uhladím kraje, aby vznikla pěkná, kulatá sušenka.

Peču na pečícím papíru při 180°C 18 minut.

Po upečení nechám vychladnout.

Vaše Maruška