Tvarohové košíčky (bez lepku)

Když jsem dělala v Legu, v kanceláři koloval recept na tvarohový koláč z bebe sušenek, tvarohu a zakysané smetany. Taková malá kalorická a naprosto lahodná bomba! 🙂

Protože jsem zastánkyní dobrého pocitu z jídla i mlsání, nemohla jsem nevymyslet zdravější verzi. Neříkám, že původní dort byl nezdravý, nezdravé bylo množství, které jsem byla schopna zkonzumovat. Má verze s ovesnými vločkami a kokosovým cukrem navíc dodá namísto prázdných kalorií a rychlých cukrů alespoň vlákninu i minerály a celkový glykemický index bude nižší. Kdo by si chtěl sacharidy ještě ponížit, může cukr kokosový nahradit cukrem alkoholovým jako je xylitol. Kdo nemá rád kakao, může jej z receptu úplně vynechat.

Běžně si dávám 2 košíčky ke snídani posypané borůvkami nebo malinami. Dnes jsem si dopřála košíčky 3, dva košíky mne dostatečně nezasytily . Totiž včera večer jsme od osmi do devíti byli s manželem na badmintonu a jak mne prohnal! 😉 . Já následně odpadla bez jídla po tréninku 🙁 , a tak tato snídaně bohatá na bílkoviny i sacharidy mi přišla jako náboj do nového dne v daném množství naprosto vhod.

1 košíček obsahuje 869 kJ; 208 kCal; 8g bílkovin, 19,5g sacharidů, 10g tuků

Ingredience na 9 košíčků

na korpus

  • 1 hrnek ovesných vloček (110g)
  • 50g rozpuštěného ghí nebo másla
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička kakaa
  • 2 lžíce javorového sirupu (nebo medu)
  • 2 špetky růžové himalájské soli

na tvarohovou část

  • 375g (vanička a půl) polotučného tvarohu
  • 2 vejce
  • 2 lžíce citrónové šťávy + lžička nastrouhané citrónové kůry z bio citrónu
  • 70g bio kokosového cukru

na smetanovou polevu

  • 120g 12% zakysané smetany
  • 1 lžíce kakaa
  • 25g bio kokosového cukru

Příprava

Ovesné vločky rozmixuji tyčovým mixérem na mouku, do které přimíchám rozpuštěné máslo a ostatní ingredience.

Do každého košíčku vložím tak tři čtvrtě lžíce těsta. Mokrými prsty, aby se mi na ně těsto nelepilo, zatlačím těsto na dno košíčku.

Troubu zapnu a nechám předehřát na 150°C.

Ingredience na tvarohovou část také rozmixuji tyčovým mixérem.

Těsto naliji až po okraj každého košíčku. Vložím do trouby a peču 25 minut.

Košíčky naběhnou, ale po vyndání těsto spadne.

Na košíčky lžící naliji polevu, kterou si připravím rozmixováním všech povelových ingrediencí. Následně vložím ještě do trouby a peču při 150°C ještě 5 minut.

Vyndám a nechám přes noc vychladnout v lednici.

Košíčky jsou nejlepší vychlazené z ledničky.

Vaše Maruška