Super čokoládové muffiny (keto, nízkosacharidové, paleo, bez lepku, bez laktózy)

Pro všechny čokoholiky a milovníky hořké čokolády tu mám super nízkosacharidový zákusek, po kterém se budete doslova oblizovat od ucha k uchu. Nemá chybu!

1 porce obsahuje 1388 kJ; 331 kCal; 9g bílkovin, 10g sacharidů, 25g tuků

Ingredience na 12 porcí

mokré ingredience na rozpuštění

  • 2 hořké 85%  čokolády (200g)
  • 110g másla (nebo ghí pro verzi bez laktózy)

ostatní ingredience na těsto

  • 3/4 hrnku (150g) xylitolu
  • 1 hrnek (100g) mandlové mouky (kupuji v dorgerii DM; lze nahradit moukou kokosovou)
  • 2 vrchovaté lžíce (20g) holandského kakaa
  • 4 lžíce (40g) amaretta (mandlový likér)
  • 4 vejce

ingredience na polevu

  • 3/4 hořké 85%  čokolády (75g)
  • 2 lžíce (30ml) 33% smetany ke šlehání (nebo koksového krému pro verzi bez laktózy)
  • 1 lžíce (10g) xylitolu
  • 40g másla (nebo ghí pro verzi bez laktózy)

Pomůcky

  • forma na 12 muffinů
  • alobal na přikrytí

Příprava

V kastrůlku pomalu rozpustím máslo a na kostičky rozlámanou hořkou čokoládu, aniž by se začala vařit. Smíchám ostatní ingredience na těsto, kdy mi díky mandlové mouce, která absorbuje vlhkost, vznikne hutné těsto. Do těsta pomalu vmíchávám rozpuštěnou čokoládu.

Následně těsto rovným dílem nandám do formy na muffiny a mokrými prsty, aby se mi těsto nelepilo na ruce, uhladím muffiny do rovna.

Vše zakryji alobalem a nechám péct v předem vyhřáté troubě při 150°C 5 minut. Muffiny pak po vychladnutí nožem vydloubnu z formiček.

Zatímco se mi nuffiny pečou, připravím si polevu tak, že všechny ingredience na polevu pomalu rozpustím v kastrůlku tak, aby se mi nezačala vařit. Nechám vychladnout v lednici (cca 15 minut), až poleva ztuhne. Následně ji namažu na muffiny.

Vaše Maruška