Krůtí kuličky s cibulí a cuketou (paleo, W30, bez lepku, bez laktózy)

Když jsem vařila tento hlavní chod, udělala jsem větší množství krůtích kuliček. Na ilustračním obrázku níže (na plechu) je jich více, než je třeba na 2 porce. Moje děti totiž moc nejí maso a když už, tak masové kuličky, karbanátky a nebo řízek. A tak jsem využila příležitosti, všem udělala stejné kuličky, jen příloha byla odlišná. My  jsme si s manželem dali cuketové nudle s cibulí a děti klasiku, bramborovou kaši (se zeleninovými nudlemi by mne hnaly 😉 ).

1 porce obsahuje 1986 kJ; 474 kCal; 27g bílkovin, 27g sacharidů, 28g tuků

Ingredience na 2 porce

Na krůtí kuličky

  • 150g krůtích prsou
  • 1-2 stroužky prolisovaného česneku
  • 1/3 lžičky růžové himalájské soli
  • mletý pepř

Na omáčku se zeleninou

  • 2 veliké červené cibule (370g)
  • 200ml BIO kokosového mléka
  • 1 lžíce čerstvě vymačkané limetkové šťávy
  • 1 lžička pálivého kari
  • 2 cm nastrouhaného kořene zázvoru
  • špetka skořice
  • růžová himalájská sůl na dochucení
  • 1 lžíce nasekaného koriandu
  • 1 středně veliká (250g) cuketa (v BIO kvalitě není třeba loupat slupku)
  • 2 lžíce loupaných konopných semínek

Příprava

Troubu zapnu na 180°C. Omyté a očištěné maso rozmixuji v kuchyňském robotu společně s prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Vlhkýma rukama pak vytvářím stejně veliké kuličky, které dám na plech s pečícím papírem a vložím do vyhřáté trouby na 10-15 minut.

Zatímco se mi pečou kuličky, červenou cibuli pokrájím na tenké proužky a v nepřilnavé pánvi ji dusím v kokosovém mléce smíchaném s limetkovou šťávou, kari, nastrouhaným zázvorem a skořicí. Občas promíchám a vařím na mírné teplotě do změknutí cibule (cca 20 minut).  Po uvaření dosolím a do směsi přidám na tenké plátky naškrábanou cuketu. Škrábu ji škrabkou na brambory. Osobně mám ráda cuketové nudle v syrovém stavu, ale kdo chce, může ještě krátce vše povařit. Vše pak dosolím, přidám nasekaný koriandr a promíchám.

Na talíři zasypu konopnými semínky.

Vaše Maruška