Quinoa salát s pórkem a brokolicí (vegan)

Salát z quinoy, pórku a čerstvé brokolice je výborný teplý i studený a hodí se jako hlavní jídlo nebo jako příloha. Senzační je také se strouhaným kozím sýrem a trochou rozinek.

Vaše tělo v jedné porci obdrží spoustu cenných látek a jídlo nasytí velmi.

Nechte si chutnat 🙂

Ingredience na 3-4 porce

  • 100g (1/2 hrnku) nevařené černé quinoy (či jiné barvy quinoy)
  • 3 hrsti (100g) mandlí
  • 1 celý pórek
  • 4 lžíce avokádového oleje (nebo extra panenského olivového oleje)
  • 150g (cca 3 hrsti) růžiček brokolice
  • 3 lžíce lahůdkového droždí (pro dodání sýrovější chuti a vitamínů Bkomlexu – lze ale vynechat)
  • 2 lžíce tamari omáčky (nebo klasické sójové omáčky)
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • 1/2 lžičky růžové himalájské soli
  • 2 lžíce (cca 3 stonky) lístků čerstvé majoránky (nebo lžička sušené majoránky)
  • 1/2 lžičky mleté uzené papriky (nebo klasické sladké papriky)
  • mletý pepř na dochucení

Příprava

Quinou jsem dle návodu uvařila a nechala vychladnout na pokojovou teplotu. Mezitím jsem rozkrájela pórek na menší kusy, omyla ho a v kuchyňském robotu rozsekala na malé kousky.

Pórek jsem následně podusila na oleji do změknutí (asi deset minut). Mandle jsem rozsekala v mixéru taktéž, brokolici rozdělila na malé růžičky a vše smíchala se zbývajícími ingrediencemi v jedné míse dohromady.

Vaše Maruška