Losos s květákovou kaší

Ingredience na cca 3 porce

Na květákovou kaši

  • 1 celý květák
  • 3 menší bílé cibule
  • 2 hrsti (75g) kešú ořechů
  • Himalájská růžová sůl nebo mořská sůl
  • Drcený pepř

Na lososa

  • 500 g plátků lososa (ideálně z volného chovu)
  • 2 pomeranče
  • ½ citrónu
  • 1,5cm velký kousek čerstvého zázvoru
  • 1 stonek čerstvého rozmarýnu
  • Sůl na dochucení

Postup

Květák rozdělený na růžičky jsem společně s oloupanou cibulí nakrájenou na čtvrky uvařila na páře do měkka (případně lze podusit na sporáku nebo upéct v troubě). Pak jsem vše společně s kešú oříšky, solí a pepřem rozmixovala tyčovým mixérem na velmi jemnou kaši. Vodu z parního hrnce jsem nepoužila, protože květák je sám o sobě plný vody a stačí rozmixovat. Pro sýrovější příchuť kaše lze přidat 1-2 polévkové lžíce lahůdkového droždí.

Mezi tím jsem si omyla lososa  a dala ho do nepřilnavé pánve. Plátky ryby jsem zalila šťávou z pomerančů a citrónu. Přidala najemno nastrouhaný zázvor a posypala rozmarýnem. Dusila jsem pod pokličkou cca 20 minut, až se půlka pomerančové šťávy vyvařila a losos byl krásně měkký. Hotového lososa nesolím, ale pokud jste zvyklí, dosolte dle chutě.

Vaše Maruška