Plněné, lněné placky (nízkosacharidové, vegan)

U některých receptů si říkám: „Proč jsem tohle neznala dříve“?! Přesně to jsem si říkala i u těchto placek, když jsem je vyrobila poprvé. Už jeden obdobný recept na lněné tortilly mám, ale tyto jsou podstatně jednodušší a rychlejší na přípravu a dají se krásně srolovat. Mohou tak posloužit jako báječné jídlo do ruky na cesty či jako rychlá svačina (placky totiž vydrží pár dní v lednici).

U tohoto receptu jsem zvolila veganskou variantu bez živočišných bílkovin (občas zařazuji dny, kdy nejím nic živočišného, když si to tělo žádá), ale třeba s takovým vejcem na tvrdo nebo tuňákem z konzervy jsou taky super ♥

1 plněná placka obsahuje 1496 kJ; 357 kCal; 14g bílkovin, 8g sacharidů, 27g tuků

Ingredience na 4 plněné placky

Na placku

  • 1 hrnek (150g) lněných zlatých nebo hnědých semínek (zlatá semínka jsem zakoupila v drogerii DM)
  • 2/3 hrnku (150ml) vroucí vody
  • 1/2 lžičky růžové himalájské soli

Na náplň

  • 150g humusu (tuto pomazánku z cizrny a sezamu kupuji v běžném hypermarketu)
  • 50g mixu zelených listů
  • 1 malá (20g) mrkev
  • 1 menší měkké (120g) avokádo
  • růžová himalájská sůl a mletý pepř na dochucení

Příprava

Lněná semínka jsem rozmixovala v mém úžasném mlýnku na kávu (levný, dostupný a praktický 😉 ). Určitě by šlo použít i mixér na smoothie nebo tyčový mixér. Mixovala jsem na třikrát, jelikož se mi vše najednou do mlýnku nevešlo. Ze semínek je mouka během pár vteřin 🙂

Lněnou mouku pak v kastrůlku smíchám s vroucí vodou (voda musí být vroucí, aby vznikla správná konzistence těsta a placka pak byla měkká) a solí. Lze přihodit i různé bylinky či koření dle vlastních preferencí. Já jsem jen dosolila a krátce míchala, až mi z těsta vznikla lepivá koule. Tu pak rozdělím na 4 díly. Z každého dílu uválím kuličku, kterou dám mezi 2 pečící papíry, a rozválím v kulatou placku. Jelikož se mi moc nedaří rozválet těsto do kruhu, tu a tam nerovný okraj odříznu a jinde přilepím a zase válím válečkem (určitě by šlo těsto odříznou přesně podle talíře, pokud byste lpěli na dokonalém kruhu 😉 ).

Uválenou, asi 3 mm tenkou packu dám na rozpálenou nepřilnavou pánev a na vyšším stupni peču z obou stran dozlatova (+- 40 až 60 sek na každé straně).

Hotovou placku pomažu jednou lžíci humusu, přidám menší hrst zelených lístků, škrabkou naškrábanou mrkev a avokádo. Dosolím a dopepřím a placku sroluji.

Vaše Maruška