5 denní detoxikace se zelenými smoothies

Milí Rutiňáci,

Se zvyšujícími se stupni na teploměru a dostupností čerstvých a zralých sezónních potravin je ideální čas na detoxikaci! Pojďte se se mnou na 5 dní stát vitariány a pročistit své tělo za využití mých oblíbených smoothies. Nebojte se, sluníčko nás zahřeje a 5 dní uteče jako voda 😉

Detoxikace či odlehčené dny jsou důležité nejen pro běžnou populaci, ale i aktivní sportovci by se měli zaměřit na pročištění svého organismu, ať už půstem, nebo nějakou „psychicky lépe snesitelnou“ cestou. Ony se totiž i ve zdravém a aktivním těle v tkáních časem nahromadí vlivem životního prostředí, stravovacích návyků i laktátu škodlivé látky. Tyto toxiny jsou chemické elementy a sloučeniny, které tělo zatěžují. K jejich ukládání jsou obzvlášť náchylné tukové a pojivové tkáně, klouby i kosti. S toxiny v těle mohou souviset některá onemocnění a projevovat se nevlídně na naší energii, pokožce, psychice a zdravotním stavu. Detoxikace je tedy vhodným pomocníkem, abychom se cítili celkově lépe.

Aby detoxikace byla účinná a šetrná a tělo nebylo ještě více zatíženo, jednou se skvělých možností jsou právě zelená smoothies, která přes svou nízkou energetickou hodnotu (když v nich nesplácáme vše, co nám přijde pod ruku a zachováme jistou jednoduchost) obsahují plno vitálních látek působících blahodárně na tělo. O zelených smoothies se detailněji zmiňuji ZDE.

Proto jsem se rozhodla jít cestou zeleninových smoothies, která mám tak ráda, a sestavit z nich 5 denní detoxikační program.

Co váš čeká?

Po celých 5 dní VIP členové mohou vyzkoušet recepty na smoothies každý den:

  1. snídaňové smoothie (větší ovocný základ)
  2. obědové (menší ovocný základ)
  3. večerní (menší ovocný základ)

Na každý den tak budou naplánované 3 recepty na očistné smoothie bohaté na zeleň a protizánětlivé koření a bylinky. Do smooties samozřejmě zahrnu všechny možné superpotraviny a některé koktejly budou obsahovat i adaptogeny, které povzbudí tělo i mysl.

Příprava je základ – k tomu funguje nákupní seznam. Nemusíte nakupovat na celý týden dopředu, stačí se připravit na 1-2 dny předem, aby byla zachována čerstvost. S nákupním seznamem však můžete pracovat dle vlastních potřeb – neseženete-li určitý druh salátu, nebo bylinky, nahraďte ho jinou oblíbenou listovou zeleninou a přírodním dochucovadlem. Sama nemám možnost sehnat XY různých druhů zelených listů a tak budu kombinovat to, co je v mém okolí nebo zahrádce k dostání. Fantazii a možnostem se meze nekladou, budeme se však držet poměrů mezi zeleninou a ovocem, aby hrál ve prospěch zeleniny. Příprava je tudíž velmi jednoduchá a během týdne můžete dle libosti improvizovat dle momentálního dostatku i nedostatku doporučených surovin 😉

Je to prosté – stačí smoothies a dostatečné množství přijaté vody

Hydratace je během detoxiace nutná a k tomu, abychom byli dostatečně hydratovaní, vám poslouží pití čisté vody. Vaše moč by měla být po celých 5 dní světle žlutá a bez zápachu. Pokud by měla výrazně temnější barvu a byla cítit, je to pro vás dostatečným impulzem k navýšení spotřeby vody.

Co můžete očekávat

Prvních pár dní (cca 3 dny) bývá nejtěžších, můžete pocítit lehkou nevolnost a setkat se s bolestí hlavy, únavou, poruchou spánku, kolísáním tlaku, zhoršením stavu pleti, lehkými zažívacími potížemi, studenými končetinami.

Po proběhnutí detoxikačních procesů, by se mělo vše v dobré obrátit a mělo by vám být lépe na duši. S největší pravděpodobností pocítíte mnohé pozitivní změny, jako je menší potřeba spánku, čistá pleť, větší vytrvalost a výkonnost, lepší nálada, silnější imunitu, vynikající prokrvení tělesných oblastí, váhový úbytek, který, prosím, berte pouze jako příjemný benefit. Mohou se změnit i Vaše stravovací návyky, které očistná kůra nastartuje. Během programu ochutnáte plno variací a budete mít tak jedinečnou možnost si vytříbit smoothie recepty, ke kterým se s radostí budete vracet.

Pro koho je detoxikace vhodná

Nikoho do očistné kúry nenutím a vždy by měl být takovýto krok spojen s osobním rozhodnutím a ochotou jít mimo svou komfortní zónu na několik dní.

Kdo není psychicky připraven, nebo má nějaké zdravotní problémy, kde by byla potřeba podpory lékaře, ať si raději vše předem promyslí a třeba s detoxikací počká na vhodnější dobu. Těhotným ženám nebo kojícím matkám bych detox také nedoporučila už jen z jednoho prostého důvodu, že těch prvních pár dní je náročnější na psychiku a velkou změnou pro tělo (příležitostí na detoxikaci bude mimo těhotenství i kojení plno).

Ti, kdo nejsou zvyklí jíst čerstvou zeleninu z alespoň nějakých 50% a tudíž nemají tělo a zažívání „vytrénované“ na vyšší příjem enzymů, by měli zvolit raději jiný detoxikační program.

Zdraví jedinci, co vědí, jak chutná a vypadá čerstvá zelenina, mají však zelenou!

Nákupní seznam

smoothie_nakupniseznam1

1. den smoothie detoxu

zelenajedobra

2. den smoothie detoxu

smoothie

3. den smoothie detoxu

obedovesmoothie_hustenka

4. den smoothie detoxu

itulnipro4den1

5. den smoothie detoxu

titulkak5dni

Vaše Maruška