3 dokumenty o výživě, které stojí za to vidět

CUKR BLOG

Milí Rutináci a Rutinačky,

dnes jsem si pro vás připravila pár dokumentů, které stojí za shlédnutí a popřemýšlení nad nimi. Vybrala jsem z mého pohledu 3 nejlepší.

Věřím, že jejich shlédnutí stačí k tomu, abyste si udělali nějaký obrázek o tom, jak nás jídlo může ovlivnit po fyzické, psychické a zdravotní stránce.  Nemusíte pročítat hromadu knih a být odborníkem, abyste přijali fakt, který podtrhují autoři dokumentů, že jídlo má na nás velký vliv a opravdu „jsme to, co jíme“. Ještě bych za sebe dodala: „jsem také to, co si myslíme“ 🙂

Sama na sobě pozoruji výraznou změnu (po stránce zdravotní, psychické i na zevnějšku). Pamatuji si, jak mi bývalo, když jsem jedla více rychlých cukrů, škrobů a polotovarů, a jak mi je dnes, kdy mi není lhostejné, co do úst vložím. Osobně se stravuji většinu času paleo, což znamená, že jím a vařím ze surovin v té jejich nejčistší a nejpřirozenější formě a vyhýbám se průmyslově zpracovávaným surovinám.  Tím do svého těla dostávám pravidelně hodně vlákniny, žádný rafinovaný či jinak uměle přidávaný cukr  a je mi fantasticky. Ráda bych se ještě dopracovala k pravidelným jednodenním půstům na týdenní bázi a už na tom pracuji – viz výživová výzva na jeden den, které plánuji vystavovat i do budoucna, jelikož i mne to pomáhá půsty vypilovat k dokonalosti 🙂

CUKR BLOG

Dokument, který jsem již vystavovala na svém FCB, mne oslovil velmi. Autorka dokumentu Andrea Culková změnila své stravování a zavedla život bez cukru v momentě, kdy ji byla diagnostikována těhotenská cukrovka. Šla ještě dál a začala hledat názorné příklady u zahraničních expertů, kteří vysvětlují, jak toxický je cukr pro lidské tělo. Abych předešla dalším diskuzím o tom, jak na cukru (tedy glukóze) frčí lidské tělo a mozek a jak ho tedy potřebujeme, zdůrazňuji, že se  bavíme o rafinovaném a uměle přidávaném cukru do potravin, kam přirozeně nepatří (což se týká průmyslově zpracovávaných potravin).

LÉČBA PŮSTEM

Tento dokument jsem našla jen ve slovenském jazyce, ale to nebude určitě pro většinu z vás překážka, že? 😉 Film 100% stojí za shlédnutí a zamyšlení nad půstem i z jiného úhlu pohledu. Úbytek na tucích je super vedlejším účinkem půstu, ale jeho velmi podstatným aspektem je vliv na zdraví i psychickou pohodu. Dokument pojednává o tom, jaké léčivé a léčebné účinky půst může mít v oblasti civilizačních onemocnění a může sloužit jako skvělá prevence. Navíc zpomaluje stárnutí a to se nám ženám (pokud za nás mohu mluvit) určitě zamlouvá 🙂 . Vzhledem k tomu, že půst je velmi levnou záležitostí, která nepodporuje farmacii, studií je málo. V dokumentu je ukázáno pár míst na zemi, kde vláda půst a jeho zkoumání jako léčebné metody podporuje. Jedna pasáž mne zaujala o to více, jelikož je v ní zmíněno, že půst může zmírnit vedlejší a nepříjemné účinky chemoterapie – viz tato studie. Film také krásně vysvětluje procesy v těle, které probíhají při hladovění – vyčerpání zásobního cukru (glykogenu) a stav ketózy, kdy si tělo tvoří energii (glukózu) z vlastních zdrojů, tedy z tuků a z bílkovin , které si střeží ještě více než tuky (to kdyby měl ještě někdo stále pocit, že přidané cukry potřebujeme přijímat v potravě 🙂 )

SUPER SIZE ME

Tak trochu extrémní příklad toho, jak nás mohou průmyslově zpracované potraviny negativně ovlivnit po všech stranách, jsem našla bohužel jen v angličtině. Příběh o tom, že zdravotní stav, sexuální apetit, psychická pohoda, útrobní tuk  může být neblaze ovlivněn, budeme-li konzumovat stravu z rychlých občerstvení. Filmař Morgan Spurlock si to vyzkoušel na vlastní kůži a 30 dní 3x denně nejedl nic jiného, než fast food. Jeho cesta byla strastiplná, někdy i vtipná (alespoň pro mne, když jsem pozorovala, jak po požití hamburgeru zvrací z okénka automobilu 🙂 ) a až hororovou ukázkou, co vše nezdravé stravování může způsobit. Tohle je sice extrém, avšak po shlédnutí videa zůstává viset otázka: „Když za pár týdnů na rychlém občerstvení mohu zvrátit svou tělesnou schránku a zdravotní strav o 360 stupňů, lze opačným způsobem (tedy konzumací přírodních potravin a dodržování střídmosti v jídelníčku) zvrátit aktuální stav a zhubnout?“ Já vím, že ano!

Všem vřele doporučuji dokumenty shlédnout. Udělejte si závěr a názor sami za sebe.

P.S.: Pokud nějakou změnu v jídelníčku na základě těchto informací do života zavedete, nenechávejte si ji pro sebe a podělte se tu o ni s námi (jak vám je, co vám změna přinesla apod.).

LÉČBA PŮSTEM

SUPER SIZE ME

Vaše Maruška