Jak přežít Vánoce

Já vím, já vím, že už samotný název článku se tváří, jako by Vánoce byly něco, co bychom nemuseli úplně v klidu ustát, a ilustrační obrázek tomu také moc nepřidává….tak nějak pevně doufám, že po přečtení následujícího textu bude určitě všechno jinak (nebo se minimálně nestane nic 🙂 ). I když každý rok během svátků a Silvestra kolem sebe pozoruji spoustu odpadlíků, přecpaných pupíků a obžerství, jako by nebylo zítřka, Vánoce se určitě dají zvládnout v pohodě, klidu a míru, bez újmy na zdraví a následného strhnutí domácí váhy.

V podstatě ani není nutné mít doma vše 100% připraveno, když si to člověk v první řadě srovná v hlavě 🙂

Ano, ano, ryba (včetně vánočního kapra) smrdí od hlavy a když si před Vánocemi předem urovnáte myšlenky do správných šuplíčků, tak se nepřejíte, vyvarujete se zbytečné dávce Espumisanu a bude vám hej. Osobně jsem toho názoru, že se člověk o Vánocích nemusí za každou cenu vyhýbat nezdravému jídlu a stát se tak dokonalým vánočním asociálem 🙂 , a však každý má možnost volby – přežrat se, nebo se v klidu dosyta najíst. Ono to tak v přírodě chodí, že vše je ve větším množství škodlivé. I když se pro někoho může jednat o pouhou nárazovou a výjimečnou situaci, bohužel v dnešní době hojnosti Silvestr spíše bývá vyvrcholením již několikadenního pojídání všeho vařeného, nevařeného i kvašeného potom, co jsme na to vystáli hodinovou frontu v Tesku a dělili se o tuto „radost“ s „pohodovými“ prodejci, kteří už mleli z posledního. Sama si dodneška pamatuji, jak jsem v dětství splácala colu, fantu, džus, cukroví, řízek, salát, chlebíčky a pak jsem na Nový rok namísto pozorování rachejtlí koukala do záchodové mísy (několik let za sebou, než si můj trávicí trakt zvykl. A že on si zvykl!).

Znovu tedy podotýkám, že VŠICHNI máme možnost volby a je jen na nás, jak se k Vánocům postavíme. Buď se rovnou připravíme na situaci, že se s rodinou přejíme, následně se odvalíme na gauč a budeme si jako každý rok stěžovat, jak Vánoce nesvědčí našemu trávicímu traktu, anebo si předem uděláme dohodu sami ze sebou, že si dáme od všeho jen trochu, něco možná necháme na stole a s lehkostí v žaludku zavzpomínáme na své předky, kteří o našem „novodobém vánočním dilema“ neměli ani páru. Není nic jednoduššího než si včas uvědomit, že dobré jídlo je pro potěšení, není za trest, a uvěřit, že i bez přecpání zůstanou Vánoce Vánocemi.

Nemusíme dychtivě nakupovat, jídlo nám opravdu nedojde a obchody s potravinami budou v lepším případě (pro prodávající) zavřeny jen 3 dny v kuse

Někdy mám pocit, když pozoruji ty přecpané vozíky, dlouhé nákupní seznamy a fronty stepujících nakupujících, že lidi zachvátila panika. Co kdybychom umřeli hlady? Stačí nám na to 3 dny a přijde apokalypsa? Ne, nepřijde a opravdu se nic nestane, když nebudete mít vyztuženou lednici pochutinami od shora až dolů, a ani špajz nemusí být posilněn zásobami do poslední skulinky – ve prospěch potravinových molů a čerstvosti surovin nechte nějaký prostor na cirkulaci vzduchu 🙂 !

Myslím, že těm šťastnějším z nás hladomor nehrozí a kdyby náhodou něco došlo, tak se stane jako co? Určitě jsou na světě jiní méně šťastní, kteří se nemají tak dobře jako my. Na ty je dobré si vzpomenout, protože tento kontrast života nám krásně nastavuje zrcadlo, abychom mohli být vděčni za to, jak dobře se tu máme. Vzpomeňte si na to, až začnete panikařit, že jste zapomněli koupit majonézu do salátu 🙂

Co se stane, když…….?

Moje kamarádka mne naučila klást si jednu prostou otázku. Tedy úplně nechápu, proč mne něco tak celkem zapamatovatelného a jednoduchého nenaučila máma, nebo alespoň paní učitelka ve škole? Co se stane, když (nestihnu, nenapeču, neuklidím, přejím se, strávím týden sledováním pohádek, zapomenu koupit dárek, nejdu na čerstvý vzduch)? Sami si doplňte zbytek věty a pak si taky sami odpovězte. Ve většině případech se nestane NIC, v některých, a to píši především o obžerství, vám bude zle, těžko a někoho postihnou dokonce i výčitky. Anebo se zase nestane NIC, co já vím. Každý si musí odpovědět sám, protože každý zná sám sebe nejlépe.

Dnes píši tak trochu s nadsázkou, jelikož nejen o Vánoce, ale i v životě máme možnost dvojí volby – buď se věcem budeme smát, nebo nad nimi plakat. Někdy je nevyhnutelné obojí, ale jak se k Vánocům postavíme, je jen naše rozhodnutí.

A pokud se přeci jen dostanete do situace, kdy nebudete vědět kudy kam, zeptejte se sami sebe: „Co se stane, když….“ Třeba vaše odpověď bude h…o. Věřte, že jsou v životě důležitější věci než trus a výkaly 😀

Krásný předvánoční, vánoční i povánoční čas!

Vaše Maruška