Máslo z pražených mandlí a lískových ořechů

Miluji ořechová másla a toto je mé nejoblíbenější.

S máslem můžete experimentovat – střídat koření (skořice, vanilka, kajenský pepř apod.) dle chutě a výběru, nebo si z něho upečte muffiny, či připravte výbornou domácí nutelu (pro oba recepty si toto máslo hodí náramně). Máslo je vhodné na pečivo, nebo ovoce.

P.S.: varování – nevybagrujte půlku sklenice najednou 😉

Ingredience na cca 500ml másla

  • 2 hrnky lískových ořechů
  • 3 hrnky mandlí
  • 1 lžička skořice (volitelné)
  • ½ lžičky himalájské soli

Příprava

Mandle i lískové ořechy jsem dala na plech (každé na jednu půlku). Plech jsem vložila do předem zahřáté trouby na 200°C a pekla jsem 10 minut.

Lískovým ořechům popraskají slupky a mandle získají výbornou praženou příchuť.

Po vychladnutí jsem lískové ořechy ručně oloupala (velmi jednoduché, slupka po přitlačení odpadne) a pak jsem je společně s mandlemi dala do kuchyňského robota.

Mixovala jsem 10 minut, až vznikla řídká kaše. Do té jsem ještě přidala skořici a sůl a krátce ještě mixovala.

orechovemaslo

Máslo jsem nalila do sklenic a skladuji ho v lednici.

Vaše Maruška