Francouzské kuře na víně (paleo, nízkosacharidové)

Francouzský pokrm „Coq au vine“ je ve své podstatě velmi jednoduché dušené kuře se zeleninou na víně. Květákovo-celerové pyré se k němu báječně hodí a udrží tak nízký glykemický index celého pokrmu.

1 porce obsahuje 2187 kJ; 522 kCal; 25g bílkovin, 19g sacharidů, 17g tuků

Ingredience na 8 porcí

  • 2000g (1 celé) kuře (ideálně v bio kvalitě)
  • 350 ml červeného suchého vína (1 a 1/2 hrnku)
  • 220 ml kuřecího vývaru (1 hrnek)
  • 35g anglické slaniny (3 plátky)
  • 200g bílé cibule (1 veliký ks)
  • 300g (4ks středně veliké) mrkve
  • 200g krémových žampiónu (1 hrnek)
  • 2 lžíce lístků čerstvého tymiánu
  • 60g (2 lžíce) rajčatového protlaku
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžičky růžové himalájské soli
  • mletý pepř dle potřeby

Květákovo-celerové pyré

  • 850g (1 bulva) celeru
  • 600g (1 kus) květáku
  • 40g (4 lžíce) ghee/přepustěného málsa nebo másla
  • 15g (2 lžíce) lahůdkového droždí
  • 2 stroužky česneku
  • růžová himalájská sůl dle potřeby
  • mletý černý pepř

Příprava

Kuře naporcuji na 10 dílů a hřbety dám stranou (kuřecí hřbety zmrazuji a nechávám si je na vývar). Víno a předem připravený, studený, kuřecí vývar smíchám dohromady, naliji do mísy a vložím do něj naporcované kuře na 3 hodiny.

Slaninu nakrájím na kostičky a osmahnu v nepřilnavé pánvi dokřupava. Osmahnuté kostičky slaniny dám stranou, tuk ponechám v pánvi. Naporcované kuře vyndám z nálevu a otřu ho ubrouskem do sucha. Kuře dozlatova ze všech stran opeču v nepřilnavé pánvi. Opečené maso zaliji nálevem, přidám na tenké proužky pokrájenou cibuli, cca 1,5 cm kolečka mrkve, plátky očištěných žampionů. Vše dusím pod pokličkou 35 minut.

Přimíchám lístky tymiánu a rajčatový protlak a dusím dalších 10 minut. Hotové maso s omáčkou dochutím prolisovaným česnek, solí a pepřem.

Pyré si připravím tak, že oloupaný a rozkrájený celer, stejně jako pokrájený květák, uvařím na páře doměkka (lze uvařit i ve vodě). Měkkou zeleninu pak rozmixuji tyčovým mixérem na jemnou kaši a přimíchám ostatní ingredience. Servíruji s masem a omáčkou a posypané slaninou.

Fotogalerie

Vaše Maruška