Květáková pizza

Sama žasnu nad tím, co všechno dobrého se dá z květáku ukuchtit – květákový kus kus, květáková rýže, květákové placky, květáková kaše a také květáková pizza. Vše do jednoho je vždy výtečné!

U nás doma má květák velkou spotřebu 🙂

Ingredience na (30 cm v průměru) pizzu

Na těsto

  • 1 středně veliký květák (váha kolem 750g)
  • 100g mletých nebo rozmixovaných mandlí bez slupky nebo mandlové mouky
  • 2 malá vejce
  • 2 lžičky oregana
  • 1/2 lžičky růžové himalájské soli

Na ozdobení (cokoliv máte rádi 🙂 )

  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 stroužky prolisovaného česneku (docela dost to pak česnekově frčí, i 1 stroužek může někomu stačit 🙂 )
  • 1/2 lilku
  • olivový olej na pomazání lilku
  • 1 střední rajče
  • Strouhaná mozzarela na posypání (nebo lze nahradit i vegetariánským parmezánem)
  • Jarní cibulka
  • Řeřicha (volitelné)

Postup

Květák jsem zbavila zelených listů a zbytek květáku jsem rozdělila na menší kousky a vložila do kuchyňského robota s esovitými noži. Květák jsem rozmixovala na konzistenci rýže.

pizza

Pak jsem květákovou rýži dala do vroucí vody a vařila pod pokličkou 5 minut.

pizza1

Připravila jsem si cedník, na něj dala starou utěrku a květák slila. Nechala jsem „rýži“ trochu vychladnout, abych pak mohla květák zabalený v utěrce pořádně vyždímat. Vyteče ještě dost vody a nakonec zůstane suchá květáková rýže.

pizza2

Květákovou rýži jsem smíchala s vejci, oreganem, solí a mandlovou moukou. Ze vzniklého těsta jsem na pečícím papíru dlaněmi vytvořila placku 30 cm v průměru velikou a asi 1 cm vysokou (okraje jsem nechala trochu vyšší).

pizza3

Placku jsem dala péct do předem vyhřáté trouby na 190°C 30 minut. Okraje krásně zezlátly.

Během toho, co se mi těsto na pizzu peklo, jsem si připravila zeleninu. Půlku lilku jsem pokrájela na tenká (asi 0,5 cm) kolečka, potřela z obou stran olivovým olejem a lehce posolila. Opékala jsem je na nepřilnavé pánvi asi 3 minuty na každé straně.

Následně jsem smíchala 2 lžíce rajčatového protlaku s prolisovaným česnekem.

Jedno rajče jsem pokrájela na velmi tenké plátky.

Hotovou placku jsem vyndala a zvýšila teplotu v troubě na 220°C. Placku jsem potřela česnekovým protlakem, zakryla kolečky lilku a rajčete, navrch nasypala strouhanou mozzarelu a na velmi tenká kolečka nasekanou jarní cibulku a vše dala zapéct ještě na 10 minut.

pizza4

Hotovou pizzu jsem posypala řeřichou, kterou máme doma tak rádi.

pizza5

Vaše Maruška